Kwek Kwek Dubbel-kwek

Nadat we waren uitgelachen over Zwarte Piet, was het tijd voor andere hilarische verhalen. Aan mijn tafel zat de Europese Supply Chain manager die voor een drietal jaren in Ede is gestationeerd, maar afkomstig is uit Colorado. Als het even kan vliegt hij voor enkele dagen terug naar de VS en onderneemt dan in z’n eentje een trektocht door de Rocky Mountains. Op zulk een bergwandeling overkomt hem altijd wel iets bijzonders. Dan weer raakt hij verdwaald tijdens zware stormen die vanuit het niets in alle hevigheid kunnen opsteken daar hoog in de bergen, een andere keer wordt hij belaagd door een poema die hem al uren stiekem volgt. Of iets dergelijks. Ik zat niet de hele tijd op te letten moet ik bekennen.

Hoe het ook zij, iedereen zat ademloos te luisteren (want onze Europese Supply Chain manager onderbreken valt nog niet mee). Terwijl de uitsmijter nog moest komen. Weten jullie welk dier een geluid maakt dat geen echo geeft? zo vroeg hij zijn publiek. We moesten het antwoord schuldig blijven. Met een servet veegde hij zijn mond schoon, stond op, en zei half in het omdraaien, de eend. Ja, laat dat maar eens bezinken, voegde hij er nog aan toe terwijl hij richting de toiletten liep.

Verbluft keken we elkaar aan. Iemand deed zachtjes het geluid van een eend na. Een wc-eend? grapte de buurman rechts van me alleen voor mij hoorbaar.

Nu is onze Europese Supply Chain manager een collega die als zeer betrouwbaar te boek staat. Niemand had reden aan zijn woorden te twijfelen. Waarom ik in de stilte die gevallen was na zijn vertrek het woord nam om een anecdote uit mijn studententijd te delen met mijn tafelgenoten is me nu nog steeds niet duidelijk. Maar ik deed het en begon te vertellen hoe we op de eerste avond van onze introductieweek bezocht werden door een echte professor (zo werd het tenminste gebracht, jongens en meisjes mag ik jullie aandacht voor een echte professor). We kregen een college in middeleeuwse geschiedenis. Nadat hij een beeld had geschetst hoe de bevolking van die tijd erg klein behuisd was, zo erg dat hun bed niet in de slaapkamer paste en dat ze daardoor half rechtop in enge bedsteeën moesten overnachten, kregen we flink op ons donder omdat we zijn hele betoog zonder kritiek voor waar hadden aangenomen. Wat voor studenten zijn jullie eigenlijk? zo foeterde hij. Jullie moeten vragen stellen, niets zomaar geloven, op onderzoek uitgaan, altijd verder willen gaan dan je voorganger tot dan toe is geweest. En daarna controleer je alles nog eens voor de zekerheid.

Bedoel je dat een eend wel een echo produceert? vroeg iemand aarzelend. Dat onze Europese Supply Chain manager ons voor de gek houdt? een ander.

Voornamelijk iPhones (corporate IT policy) werden voor de dag gehaald. Slechts een enkeling gebruikte zijn of haar privé-mobiel van een onbestemd merk vanwege bijvoorbeeld de langere batterijduur. Maar allen gingen op zoek naar de waarheid achter het verhaal van de eend. Wat bleek? Het is inderdaad de eend die als enige een geluid weet voort te brengen dat geen echo kent. Aldus de overlevering. Alleen worden daar meer en meer vraagtekens bij gezet. Zelfs Mythbusters heeft zich er mee beziggehouden.

Bij zijn terugkomst werd de Europese Supply Chain manager geconfronteerd met de bevindingen die de afvalligen op internet hadden gevonden. Hij stond er versteld van. Begon zelfs een beetje te stamelen. Het was niet mijn bedoeling jullie iets op de mouw te spelden, zo verdedigde hij zich. Ik wist niet dat er zoveel onderzoek naar was gedaan. Het bleef stil aan tafel en het dessert werd geserveerd. Wie twijfelde er aan mijn verhaal? vroeg hij. Voor ik iets kon zeggen wezen alle vingers naar mij. Nogmaals vertelde ik de anecdote uit mijn studententijd. Dus je geloofde me niet? wilde hij weten. Nee, zei ik, ik wilde weten hoeveel mensen ik hier aan tafel aan het twijfelen kon brengen. Lachend bestelde hij een rondje bier en we begonnen muziek- en filmtips uit te wisselen.

Vanochtend kwam ik de Europese Supply Chain manager tegen bij het koffieautomaat. Voor ik hem kon bedanken voor zijn tip om de film Walk the line te bekijken, gaf hij aan bij thuiskomst voor de zekerheid toch even gecheckt te hebben of Joaquin Phoenix wel degelijk alle zangpartijen voor zijn rekening had genomen zoals hij mij vol overtuiging had verteld als extra wetenswaardigheid bij deze geweldige biopic over Johnny Cash. Ik moest lachen en trakteerde op een rondje gratis koffie.

~ ~ ~

2 gedachten over “Kwek Kwek Dubbel-kwek

 1. Wat een heerlijk verhaal. Al klinkt verhaal niet helemaal ladingdekkend omdat het om iets persoonlijks gaat en het woord ‘verhaal’ toch algauw de connotatie oproept dat het om iets zou gaan dat niet werkelijk of toch maar ten dele werkelijk is gebeurd – allé bij mij toch… 🙂

  • Ach, bij mij zijn de grenzen tussen persoonlijk, informatief en fictief altijd al vaag geweest…:

   Persoonlijk: gaat meestal over mijzelf en het meeste is niet verzonnen
   Informatief: gaat meestal niet over mijzelf en het meeste is niet verzonnen
   Fictief: gaat niet over mijzelf (toch?) en het meeste is verzonnen (toch?)

Reacties zijn gesloten.