Ga naar de inhoud

Leesuitdaging

Nadat ik ergens dit jaar de boekensite goodreads had ontdekt aarzelde ik niet om er meteen een account aan te maken. Vervolgens ben ik wat titels uit mijn verzameling gaan toevoegen om op basis van deze selectie nieuwe leestips te kunnen ontvangen. En als laatste heb ik een streefgetal aangemaakt voor het aantal boeken wat ik in 2012 wilde lezen. Omdat ik wist dat het (vooral in de tweede helft) een druk jaar zou gaan worden, heb ik de lat niet te hoog gelegd: 25 stuks, oftewel elke twee weken een boek weglezen.

En nu, met nog één week te gaan, lijkt dit ook te gaan lukken.

Dit is de lijst die ik tot nu toe gelezen heb:

 1. Everything is illuminated – Jonathan Safran Foer
 2. Ademhalen onder de maan – Ingmar Heytze
 3. Het trommelvel – Arturo Pérez-Reverte
 4. Heldere hemel – Tom Lanoye
 5. Imperial bedrooms – Bret Easton Ellis
 6. Willpower: Rediscovering the greatest human strength – Roy F. Baumeister
 7. A widow for one year – John Irving
 8. The shallows: What the internet is doing to our brains – Nicholas G. Car
 9. Het dagboek van Petr Ginz – Petr Ginz
 10. The great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
 11. De leiband – Vanessa Duriès
 12. Dispatches – Michael Herr
 13. Vochtige streken – Charlotte Roche
 14. Gone girl – Gillian Flynn
 15. Super Freakonomics – Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner
 16. Onwetendheid – Milan Kundera
 17. De pianoman – J. Bernlef
 18. Reizen zonder John: Op zoek naar Amerika – Geert Mak
 19. Travels with Charley: In search of America – John Steinbeck
 20. Simplicity: The new competitive advantage… – Bill Jensen
 21. Incendiary – Chris Cleave
 22. After the quake – Haruki Murakami
 23. Lionel Asbo – Martin Amis

En momenteel ben ik bezig in Mao’s massamoord door Frank Dikötter en Makers door Cory Doctorow. Met nog een aantal vrije dagen voor de boeg moet dit te doen zijn.

Wanneer ik daadwerkelijk deze laatste twee boeken op tijd uit krijg, dan heb ik dus in totaal 25 boeken gelezen. Omgerekend naar het aantal bladzijdes kom je uit op ongeveer 5700. Dat is meer dan 100 per week.

Terugkijkend hoe het dit jaar gegaan is, moet ik toegeven dat het eigenlijk heel erg is meegevallen. Door op de site bij elke start van een nieuw boek dit te aan te geven en daarna de leesvorderingen regelmatig te vermelden ging het als vanzelf. Het gaf een soort van drang om door te blijven lezen. Tegelijkertijd kreeg ik bij het inloggen telkens weer nieuwe leestips, -vorderingen of reviews van andere enthousiaste lezers onder de ogen. Dat voelde ook als een stimulans om te blijven lezen.

Voor volgend jaar zet ik dus opnieuw een doelstelling. Ditmaal leg ik de lat ietsjes hoger: 30 boeken of anders minimaal 6000 bladzijdes. Het moet tenslotte wel een uitdaging blijven 😉

Wie doet er mee?

10 reacties op “Leesuitdaging”

 1. Leuk! ik ontdekte je site via Hobbyblogger, heb je meteen in mijn feed gezet. Mijn doelstelling qua boeken lezen ligt iets hoger, maar weet nog niet exacte wat ik allemaal ga lezen. Ik krijg door jouw bericht weer nieuwe impuls om er mee aan de gang te gaan. Dank daar voor!

  1. Dank je! Inmiddels is jouw site ook opgenomen in mijn blogroll pagina 🙂
   Mijn doelstelling ligt eigenlijk ook veel hoger, maar ik moet realistisch blijven gezien de hoeveelheid uren die in mijn werk (en andere hobby’s gaan). Dus dan kan ik wel een target van 50 boeken neerzetten, maar dan weet ik zeker dat ik halverwege teleurgesteld afhaak. Nu blijft het een target die te doen is.

 2. Ik heb ook een account op goodreads, maar ik heb het nog niet gebruikt. Werkt dat goed, dat systeem met die aanraders? Ik was eerlijk gezegd een beetje bang dat ik overspoeld zou worden door ‘vijftig tinten grijs’-recensies en dergelijke!
  Ik ken maar enkele titels uit jouw lijst, maar het wordt wel meteen duidelijk dat het geen Aspe-thrillers zijn die je gelezen hebt! Dan vind ik 25 boeken echt wel al een sterke prestatie. (er staan trouwens boeken in jouw lijst die ik zelf ook nog wil lezen in één van de komende jaren).
  Ik hou overigens een teller bij op mijn blog en ik heb net gemerkt dat ik toevallig ook op 23 sta. Bij mij zullen er echter wel geen titels meer bijkomen tussen nu en eindejaar vrees ik en het aantal bladzijden zal ook wel een stuk lager liggen (de hedendaagse Franse literatuur die ik voor school moest lezen, neigt blijkbaar een beetje naar beknoptheid – ‘k geloof dat het dikste boekje van de vijf 130 pagina’s telde!)

  1. Tot nu toe krijg ik best wel interessante leestips voorgeschoteld op basis van wat ik gelezen heb. Wanneer je serieus een rating aangeeft van de boeken die je gelezen hebt, dan lijkt in mijn geval wel te werken.
   De lijst die ik dit jaar heb gelezen is een redelijke mix van mijn interesses: nederlandse en buitenlandse literatuur; geschiedenis; internet; sociologie.
   Aspe-thrillers ken ik niet, hoewel ik thrillers ook graag lees. En eigenlijk lees ik alles wat los en vast zit, mocht ik er de tijd voor hebben.
   Ik zal je blog toevoegen aan mijn blogroll, dan kan ik je een beetje ‘in de gaten houden’ voor wat betreft je leesgedrag 😉

   1. Bedankt! Ik volg jouw blog ook (sinds ik een tijdje geleden gelezen heb dat je Murakami apprecieert – dat is mijn lievelingsauteur 😉 ) Pieter Aspe is een Belgische thrillerschrijver, die twee thrillers per jaar uitbrengt, die héél gemakkelijk lezen (ik heb overigens niets tegen het genre an sich hoor). Een foutje van mijn kant: als ik Nederlandstalige blogs lees, ga ik er altijd vanuit dat de schrijver ook een Belg is – ik zie nu pas het .nl achter je link staan!

    1. Het was eerder mijn foutje. Ik dacht dat Aspe een soort genre was, en legde niet de link naar Pieter Aspe waar ik wel al van gehoord heb, maar nog nooit iets van gelezen. En wat België betreft, ik kom uit Mierlo-Hout in Brabant en dat ligt niet zo ver van de belgische grens vandaan. En zeker ik mijn jeugd ben ik er veelvuldig geweest.

 3. Dit vind ik geweldig!
  Ikzelf lees op dit moment ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse. Naast mijn bed ligt ‘1812’ van Adam Zamoyski (voor de tweede keer in begonnen, zo mooi..) naast ‘Hersenschimmen’ van Bernlef en ‘De vrouw als karretje’ van Jan Mulder. Alles door elkaar..

  1. Leuk leeslijstje! Zelf heb ik ‘1812’ ook klaarliggen om binnenkort in 2013 te gaan lezen. Heb je die aflevering van Joost Prinsen gezien, waarin hij zijn familie stamboom onderzoekt en een familielid heeft die met Napoleon is meegetrokken naar Rusland? Hij reist in de voetsporen van dat familielid en gebruikt regelmatig het boek ‘1812’ om meer te weten te komen over de ontberingen van deze reis.
   Inmiddels heb ik in mijn blogmenu een pagina ‘leeslijst’ aangemaakt waar ik mijn leesvorderingen ga bijhouden.
   Ga je ook een goodread account aanmaken? Zou ik wel leuk vinden.

Reacties zijn gesloten.