Ga naar de inhoud

Maandag, 1 januari 2018

Een nieuw jaar, een nieuwe traditie

We waren gistermiddag bij mijn ouders. Tegen alle tradities in deze keer niet op Oudjaarsdag. Op het allerlaatste moment kwam daar iets tussen. Een spoedklus die Inge alleen maar tijdig zou afkrijgen wanneer ze thuis zou blijven.

“Waarom”, zo gaf ik aan, “gaan we niet een dag later?”

Daar had ze niet aan gedacht. Op Nieuwjaarsdag kon ze wel mee. En mijn ouders lieten weten er helemaal geen probleem mee te hebben. Die vonden het veel belangrijker dat we allebei konden komen dan dat het per se op Oudjaarsdag moest plaatsvinden.

Aldus geschiedde en zo begonnen we al meteen op de eerste dag van het nieuwe jaar met het breken van tradities en routines. Dat belooft nog wat.

Wat ook anders dan anders was op de laatste dag van het oude jaar, is dat de kleinkinderen zelf vuurwerk wilden afsteken. In eerste instantie hadden ze niet zoveel animo om dit te doen. Het vuurwerkpakket dat ik had gehaald vonden ze dan wel mooi, maar om er nu zelf mee aan de slag te gaaan dat zagen ze niet zitten. Pas toen we de hele dag bezig waren geweest om een hoop oud papier en bladeren in een grote olieton te verbranden veranderde hun instelling.

Bij het invallen van de duisternis zijn ze hun eerste vuurpijlen af gaan steken. In het begin vonden ze het zo spannend dat ze alle richtingen op renden wanneer het lontje ging branden van een vuurpijl, waarbij de oudste bijna de vijver in liep. We hadden een hoop lol achter het huis en volgend jaar zal er wel opnieuw vuurwerk aan te pas komen om het nieuwe jaar in te luiden.

Vanuit onze woonkamer hadden we later een goed uitzicht op de ‘skyline’ van Arnhem. Nu pas konden we zien hoeveel vuurwerk er op zo’n avond de lucht in gaat. Onvoorstelbaar. Rond twee uur hielden we het voor gezien en zochten we ons bed op. Een nieuw jaar was van start gegaan.