Ga naar de inhoud

Maandag, 3 februari 2014

Koningin van de nacht – Yvonne Keuls

Een primeur. Zoals je misschien wel hebt gezien ben ik begonnen om mijn totale boekenverzameling in kaart te brengen door elk boek in een blogpost aan bod te laten komen. Tijdens dit meerjarenproject neem ik tevens de gelegenheid te baat om iedere keer serieus te overwegen of ik het bewuste boek wel of niet in mijn boekenkast wil laten staan. Ik begin namelijk plaatsgebrek te krijgen, en niet elk boek dat ik in de loop der jaren heb verkregen is er eentje dat ik nu nog zou aanschaffen zou zich opnieuw de kans aandienen. Tot nu toe heb ik drie boeken de revue laten passeren en daarvan heeft er eentje al een nieuwe eigenaar gevonden. Het concept werkt.

Maar nu dus een primeur. Vandaag aandacht voor een boek dat mijn boekenkast zelfs niet heeft weten te halen.

Den Haag, 1940. De zevenjarige fantasierijke Daan Maandag komt uit een muzikaal gezin. Zijn overleden moeder was een groot violiste, zijn joodse vader Daniël is een begaafd pianist en zijn vioolspelende zus gaat zelfs door voor een wonderkind. Ook voor Daan ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil.
Als de oorlog uitbreekt vlucht zijn vader in zijn muziek. Hij vertrouwt erop dat de Duitsers hem met rust zullen laten, omdat hij valse documenten heeft gekocht en bovendien getrouwd was met een niet-joodse vrouw – een ‘gemengd huwelijk’ – waardoor hij zich veilig waant.
Op 21 november 1944 vindt in Den Haag de grote razzia plaats – codenaam ‘Schneeflocke’ – en worden Daniël en zijn gezin op wrange wijze uit de droom geholpen.

Koningin van de nacht
Yvonne Keuls
Uitgeverij Ambo | Anthos
ISBN 9789041424891

~ ~ ~

Het zal geen verrassing zijn voor degene die mijn bespreking gelezen heeft van Koningin van de nacht door Yvonne Keuls. Ik kreeg er geen klik mee. Zelfs nadat ik naar aanleiding van de vele reviews die mijn mede boekbloggers van ‘Een perfecte dag voor literatuur’ schreven nog eens her en der een passage overnieuw las, kon het me niet bekoren. Ja, het verhaal en de personages in het gezin Maandag zijn bijzonder. Nee, Yvonne Keuls lukt het niet mij voor hen te interesseren. Het is als bij een lezing waar de spreker monotoon een verhaal afsteekt waar je al na korte tijd moeite moet doen niet in slaap te vallen of je aandacht te richten op je mobieltje. Hoe interessant het verhaal ook is wat de spreker te vertellen heeft. Zo verging het mij althans.

Maar dat wil niet zeggen dat iedereen dit boek op een zelfde wijze zal ervaren. Alleen al een door mij aangehaalde passage die voor mij tekenend was voor het uitleggerige in de schrijfstijl van Keuls, was voor @Weerzinwekkend juist aanleiding om misschien het boek wel te gaan lezen:

Aangezien ik het boek gratis en voor niets toegestuurd heb gekregen, leek het mij niet meer dan normaal om het boek door te sturen naar een nieuwe eigenaar die het misschien meer op waarde weet te schatten. Want daar heeft ieder boek in mijn ogen recht op. Het contact was snel gelegd en vanmiddag gaat de Koningin op reis.

Oh, ja. Beste @Weerzinwekkend, mocht je na lezing van het boek je leeservaring in een blog verwerken, laat dan svp een linkje hieronder achter bij de comments. Dat zou ik zeer op prijs stellen. En voor nu alvast veel leesplezier gewenst!

Eindoordeel: mag weg en is weg

~ ~ ~

Ga naar mijn boekenkast om alle tot dusverre besproken boeken te vinden en wie weet zit er eentje tussen die weg mag en waar jij al tijden naar op zoek bent.

7 reacties op “Maandag, 3 februari 2014”

  1. Ik laat het weten wanneer ik het boek gelezen heb. De communicatie erover was in ieder geval al grappig, verwijzend naar het boek met ‘de koningin’. En ik bedacht me – al rekenend – dat Yvonne Keuls nu een vrouw van 83 is (!). Dan stel ik me dus ook een schrijfster van 83 voor terwijl ik ga lezen. Weird thing in my mind, maar die leeftijd maakt alles zachter. Dat maakt indruk op mij. Ik zal me op het verhaal richten ;-).

Reacties zijn gesloten.