Ga naar de inhoud

Maandag, 30 januari 2012

Blogtournee

Zaterdag zat er een envelop bij de post, afkomstig van Uitgeverij Podium uit Amsterdam. Ik kon me niet herinneren dat ik er iets besteld had. Eenmaal open, gleed er een dun boekje uit. Er begon iets te dagen. De naam van de auteur deed de rest. De blogtournee was begonnen!

Voor de tweede maal organiseert NOT JUST ANY BOOK een boekblogtournee, waarbij een nieuw verschenen boek (in dit geval een dichtbundel) van blog tot blog ‘reist’, en op verschillende manieren onder de aandacht wordt gebracht.

Op 26 januari was de aftrap voor ‘Ademhalen onder de maan‘, geschreven door Ingmar Heytze.

Nu vraagt u zich misschien af waarom die envelop bij mij binnenviel. Dat is eenvoudig te verklaren. Ook ik ga aandacht besteden aan deze nieuwe poëziebundel. En wel op 8 maart. Dat duurt dus nog eventjes. Tijd genoeg om me samen met de dichter Heytze in te leven in de levens van anderen, want dat is (volgens de achterflap) het thema van de gedichten:

In ‘Ademhalen onder de maan’ leeft Ingmar Heytze levens van anderen – nieuwsgierig, verbaasd en soms weemoedig – want één leven is hem te weinig.
Waar staat het huis waarin je óók had kunnen wonen? Hoe koester je een dochter die je nooit hebt vastgehouden? Wat zijn de gedachten van de allerlaatste mens op aarde?

Dit zijn vraagstukken die mij ook vaak bezighouden en welke ik probeer uit te werken in mijn fictieblogs. Ik kan uren fantaseren over bijvoorbeeld die gedachten van de allerlaatste mens op aarde. Het kost mij weinig moeite mezelf te verplaatsen in zijn of haar situatie en dan te bedenken wat er allemaal in dat hoofd omgaat. Hoe weet je dat je de laatste mens bent? Voor wie moet je blijven leven? Wat ga je vanavond eten? Waarom hebben ze je niet verteld waar ze met z’n allen naar toe zijn gegaan? Als je over de aanvankelijke aarzeling heen bent, dan gaat het vanzelf en is het moeilijk te stoppen.

Probeer het zelf eens. Het is verslavend.

De bedoeling is dat ik voor de blogtournee een essay of column over de poëziebundel ga schrijven. Dat vergt een andere insteek. Maar, zoals gezegd, ik heb de tijd vooraleer de bundel mijn blog aandoet. Tijd die ik zal moeten gebruiken om de gedichten regelmatig te lezen en op me te laten inwerken. Zien of het iets met me doet. Of het iets bij me losmaakt. Waar ik, al bladerend, alle vertrouwen in heb. Want met een zin als (alweer op de achterflap om nog niet teveel prijs te geven):

bij jou vergeet ik bijna
dat we samen maar één leven krijgen

heb je mij al tot in het diepst geraakt.

~ ~ ~

Dit is het Tourschema:

Januari
26 > Literatuurlog => Start boekblogtournee Ademhalen onder de maan van Ingmar Heytze
29 > Poëzie-Leestafel => Ingmar Heytze

Februari
1 > www.hanta.nl => Ademhalen onder de maan – Ingmar Heytze
3 > www.mariafoerier.nl => ‘Ik ben toch een dichter van de soort die niet precies weet waar hij eigenlijk mee bezig is’ INGMAR HEYTZE
7 > www.ooteoote.nl => De woedende berusting van Ingmar Heytze
10 > www.elinestiekema.nl => Vlekkeloos
13 > www.miriamrasch.nl => Ingmar Heytze, Ademhalen onder de maan: Nu alleen zijn is verboden
16 > http://woutsorgdrager.wordpress.com => Ademhalen onder de maan
19 > www.tzum.info => Filmpje: Ingmar Heytze leest ‘Schaduwen’
22 > http://winterlief.blogspot.com => Ademhalen onder de maan
25 > www.arte-mi-sia.com => Eindeloos bewustzijn
28 > www.hiepr.nl => Ademhalen onder de maan

Maart
2 > http://schrijfwijzen.wordpress.com => Ademhalen tijdens een interview onder de maan
5 > http://grondtoon.wordpress.com => Wonen in een tuinwijk
8 > www.petepel.nl => scheefgroei
11 > http://jacobjanvoerman.wordpress.com => Anderhalf leven
14 > www.lenaleen.nl => Ademhalen onder de maan
17 > www.literairnederland.nl => De getergde dichter

19 reacties op “Maandag, 30 januari 2012”

    1. Dank je. Ik voel me vereerd, en daardoor wil het natuurlijk ook erg goed invullen.
      Ben je er inmiddels al uit wat jij zou doen als laatste persoon op de aarde? Kun je een leuk blogje over schrijven 🙂

Reacties zijn gesloten.