Ondergronds raadsel

Achter in de tuin staat een treurwilg. Onder aan de stam ontdekten we niet zo lang geleden een holletje. Zou het van een muis zijn? Of misschien een konijn. Alles beter dan een rat.

Toen ik er dit weekend met een lange stok in porde vroeg ik me af hoe diep het gat eigenlijk was. Ik besloot de tuinslang er in te hangen en de grondwaterpomp aan te zetten. Ruim een kwartier verder leek het erop dat het ondergronds gangenstelsel bijna geheel onder water stond.

Leek. Want er zat iets voor de tuinslang wat de boel verstopte. Het was een bruine pad die half verzopen naar buiten klauterde. Compleet de weg kwijt en op de vlucht voor het wassende water had het beest niet door dat het gevaar geweken was en begon de treurwilg te beklimmen. Na zo’n dertig centimer viel de onervaren boomklever weer naar beneden en rolde onder een struik uit het zicht.

Ik hing de tuinslang weer in de grond. Nu duurde het nog eens tien minuten voordat het water naar buiten liep. De boel was verzadigd. Nadat ik de tuinslang verwijderd had zakte het water langzaam naar beneden. Plots zag ik een paar luchtbelletjes aan de oppervlakte verschijnen. Om beter te kunnen zien wat er tevoorschijn zou komen ging ik op mijn knieën voor het gat zitten. Een paar ogen keken me vanuit de diepte aan.

Was het vis? Daar had echt alle schijn van. Maar hoe kon er een vis onder het gazon leven? Voordat ik het mysterieuze diertje beter kon bekijken was het echter alweer verdwenen. Had ik echt een vis gezien? Hoe ik de rest van de dag mijn best ook deed om met nieuw water de bewoner naar buiten te dwingen, het mocht niet baten. Het bleef bij het korte moment van oogcontact.

~ ~ ~