Ga naar de inhoud

Onverslaanbare strategie

Bij mijn ouders thuis speelden we vaak tijdens de kerstvakantie allerlei bordspellen. Natuurlijk was Mens Erger Je Niet een jaarlijks terugkerende favoriet, maar ook Stratego stond hoog op het lijstje. Een nadeel was alleen dat je het slechts met twee personen kunt spelen. Dus minder geschikt als we met z’n vieren iets wilden doen. Uiteindelijk kwam dan altijd de sjoelbak tevoorschijn.

Tot nu toe hebben we geen sjoelbak in huis, en gelukkig hebben de kleinkinderen er ook nog nooit naar gevraagd. Misschien iets voor later. Waar ze de laatste tijd wel regelmatig naar vragen is Stratego. Dat hebben we wel, het probleem is alleen dat we niet weten waar het spel is opgeslagen. Op de zolderschuur of op zolder in huis? Of toch in de externe opslag die we binnenkort eens moeten gaan leeghalen?

Gister werd er opnieuw naar gevraagd. Tweede kerstdag werd bij ons gevierd en het was tijd voor een spelletje. We hadden van alles klaargezet, maar geen Stratego. Ik vertelde het tegen Inge die toen alsof het de normaalste zaak was verkondigde dat ze dit bordspel eerder deze week had zien staan op zolder. Ze had het nog niet gezegd of Noah en Milan stonden al onder aan de vlisotrap te wachten. Samen met Inge klauterden ze naar boven, op zoek naar het spel.
Het duurde niet lang voordat er een overwinningskreet weerklonk. Triomfantelijk liepen ze met de doos opgeheven boven hun hoofd de woonkamer binnen. Gevonden!

Bij het controleren of de inhoud van de doos compleet was viel er uit het boekje met de spelregels ook een velletje ruitjespapier. Er stond een opstelling uitgewerkt met daaronder in blokletters:

ONVERSLAANBARE
STRATEGIE
VAN
MAARSCHALK
PETER
PELLENAARS

Het was mijn eigen handschrift uit lang vervlogen tijden. En een opstelling waarmee ik menig tegenstander had verslagen. Ongeacht hoe goed iemand was, wanneer ik de stukken volgens de tekening op het bord positioneerde dan kon ik gewoonweg niet verliezen. Ik had de code gekraakt.

Dit alles deelde ik hen op samenzweerderige toon mee. Mijn kleinkinderen luisterden ademloos en vroegen of ze dit geheime wapen mochten inzetten tegen Tristan, die gewend is elke spelletje te (willen) winnen. Vanzelfsprekend gaf ik toestemming.

Niet veel later kreeg ik te horen dat mijn onverslaanbare strategie toch iets minder onverslaanbaar was dan gedacht.