Ga naar de inhoud

Op zoek naar (boeken van) Barbara

Ik ben op zoek naar Barbara Hodgson. Zij is de schrijver en illustrator van het boek The Sensualist dat ik momenteel lees. Zowel over het boek als over de schrijfster is bar weinig te vinden op het internet. Wat ik tot nu toe weet is dat zij in Canada woont en naast geïllustreerde romans ook non-fictie werk op haar naam heeft staan. Maar helaas heeft ze geen eigen website of social media-accounts.

Bij de boekhandel in het dorp plaats ik een zoekopdracht. Ze geven me weinig kans omdat ze net als mij al snel geconstateerd hebben dat Hodgson zo goed als onvindbaar is. Een laatste kans is om hun netwerk van tweedehands boekwinkels te raadplegen zodat ik misschien nog wat andere boeken van haar in bezit kan krijgen. Tenslotte ben ik ook op die manier aan The Sensualist gekomen.

Helen woke up in the middle of the night wearing someone else’s breasts.

Het boek sprak me niet meteen aan. Pas toen ik er doorheen bladerde en de vele anatomische tekeningen zag raakte ik geïnteresseerd. Ook de openingszin vond ik boeiend. Het deed me denken aan Kafka’s Die Verwandlung, zonder dat ik me voor de geest kon halen hoe dat boek nu precies begon ((Als Gregor Samsa eines Morgens aus unruhigen Träumen erwachte, fand er sich in seinem Bett zu einem ungeheueren Ungeziefer verwandelt.)). Wat me precies voor ogen stond bij de combinatie van de veelal lugubere plaatjes en deze eerste zin kan ik me niet meer voor de geest halen. Het was in ieder geval voldoende om tot aankoop over te gaan. Waarna het boek op de stapel ‘nog te lezen’ terecht kwam.

In de afgelopen jaren heb ik het verscheidene keren in de hand gehad. Elke keer weer bleef ik geruime tijd hangen bij de illustraties zonder dat ik besloot het verhaal daadwerkelijk te gaan lezen. Totdat ik dit jaar besloot om rigoreus door mijn boekverzameling te gaan. Heel even overwoog ik om The Sensualist ongelezen van de hand te doen. Maar opnieuw raakte ik gefascineerd. In een opwelling besloot ik om het boek een laatste kans te geven en nam het mee naar Cluj. Op de heenreis begon ik te lezen. In het hotel las ik ’s avonds na het werk verder. En nu heb ik het bijna uit en wil ik meer van haar lezen. Vandaar de zoektocht.

Gelukkig kreeg ik vandaag een mailtje:

Beste heer Pellenaars,
Wij hebben bij een tweedehandsleverancier navraag gedaan voor het boek Hippolyte’s island (gebonden met stofomslag, prijs inclusief verzendkosten n.o.t.k.). Het is nog even de vraag of het beschikbaar is maar bent u nog steeds geïnteresseerd? In dat geval kunnen wij verzoeken om het te laten toesturen.

Ik heb gereageerd dat ik nog steeds geïnteresseerd ben.

~ ~ ~

Helen Martin is a scholar of antique anatomical illustration. But she doesn’t know her own body anymore, because Helen is, quite literally, losing her senses. Sight, hearing, touch, smell, taste; all are disappearing. And she has started to hallucinate – for surely it is a hallucination – that her body is being replaced, piece by piece with someone else’s. Her husband, too, seems to be lost; vanished during a business trip to Europe. When Helen sets out to find him, on the night train from Munich to Vienna the mysteries proliferate.

The Sensualist
Barbara Hodgson
Uitgever: Byzantium Books
ISBN: 9780811832083

2 reacties op “Op zoek naar (boeken van) Barbara”

    1. Dank voor de tips, Paul. Die hou ik even achter de hand voor als het via de boekhandel in Bemmel niet gaat lukken. Inmiddels heb ik op de site van FantasticFiction.com een (volgens mij) redelijk compleet overzicht gevonden van de boeken (fictie en non-fictie) die ze geschreven heeft. Met daarbij ook links waar de boeken eventueel nog besteld kunnen worden. Maar ook daar slechts heel summiere (“Barbara Hodgson is a book designer and writer”) achtergrond info over de schrijfster.

Reacties zijn gesloten.