Ga naar de inhoud

Oranje buiten

Oranje Buiten! Oranje Buiten!
Leve de hardloopschoen!

Vandaag was een dag als alle andere. Met dien verstande dat het vandaag koninginnedag was. Of koningsdag. Of abdicatiedag. Wat jullie willen. Voor mij maakt het geen verschil als niet zijnde een fan van het koningshuis. Aardige mensen, denk ik. Maar niet mijn types. Beetje afstandelijk en soms wereldvreemd. En dan doen ze af en toe dingen waar ik het niet mee eens kan zijn. Met mij vele anderen. Op zulke momenten lijkt het alsof de monarchie nog eerder vandaag dan morgen afgeschaft gaat worden. Doch menigeen streek vandaag over het hart en gunde de oranje familie hun feestje. Of zichzelf. Want wees eerlijk, zo’n troonsoverdracht is toch een soort WK-finale die alleen maar winnaars oplevert. Daar wil je bij zijn. Niet waar?

Nou, ik niet. Daarom ging ik vanochtend eerst maar eens aan het werk. Je hebt principes of je hebt ze niet, en ik wilde op deze verplichte vrije dag toch eerst en vooral een statement richting mijzelf afgeven dat wanneer het aan mij had gelegen ik nu gewoon op kantoor had gezeten. Jammer genoeg was dat gebouw op slot en moest ik het doen met de laptop die mij verschaft is om vanuit huis te werken wanneer ik daar behoefte toe voel. Alleen werkte de laptop niet echt mee. Verbindingen werden moeizaam gelegd en opgehaalde documenten verloren onderweg belangrijke informatie. Het schoot allemaal niet op. Dus uiteindelijk de principes aan de kant geschoven en de hardloopschoenen aangetrokken. Het was tenslotte mooi weer, daar hadden we met z’n allen lang naar uitgekeken en waarom zou je dan binnen voor de buis gaan zitten? Niet veel later holde ik over konings’ wegen in mijn oranje windjack. Daar had ik misschien wat beter over moeten nadenken, gezien mijn principes.

Eenmaal thuis besloot ik te gaan bloggen. In de tuin, uit de wind en met mijn hoofdtelefoon op. Ik had ontdekt dat ik wat achter lag met mijn eigen antwoorden op de #50books vragen. Voor ik het wist zat ik een aantal uren naar de muziek van de Beatles te luisteren terwijl ik een invulling gaf aan vraag 6. Wat me opviel toen ik daarmee klaar was, is dat ik weliswaar geen iederedagblogger ben (hoewel ik daar geregeld halfslachtige pogingen toe doe), maar wel een iederekoninginnedagblogger. De laatste jaren lever ik steevast op 30 april een blogje aan. Hieronder staan ze: