Ga naar de inhoud

Ork, ork, ork, lepels gooi je bij de messen

bestek

De dames van het bedrijfsrestaurant (eigenlijk kantine, maar dat mogen we niet zeggen van haar wiens geest nog steeds rondwaart in ons kantoor ondanks dat ze al enkele jaren met pensioen is) willen ons opvoeden. Ze hebben in de bak waar wij geacht worden de vorken, lepels en messen achter te laten stickertjes geplakt met daarop de tekst ‘vorken’, ‘lepels’ en ‘messen’. Op deze wijze hopen ze dat wij de aanwijzingen volgen en de vorken, lepels en messen in het daarvoor bestemde bakje leggen. Dat scheelt hen met opruimen. Denk ik.

Om het ons nog makkelijker te maken hebben ze er tevens een geplastificeerd plaatje ingelegd. Een plaatje van vorken. Een plaatje van lepels. Een plaatje van messen. Zo komt zowel de visueel als de tekstueel aangelegde kantoormens aan zijn trekken.

Maar wat nu wanneer plaatje en tekst niet in overeenstemming zouden zijn?

Ik besloot de proef op de som te nemen en verwisselde de plaatjes. Het plaatje van de messen in het bakje met sticker ‘vorken’. Het plaatje van de vorken in het bakje met sticker ‘lepels’. Het plaatje van de lepels in het bakje met sticker ‘messen’.

Vanuit een strategisch gekozen plek hield ik mijn collega’s in de gaten. Groot was hun verwarring toen ze het bestek na de lunch wilden wegleggen in de daarvoor bedoelde bakjes. Waar moest nu het mes? Bij de sticker ‘messen’ of bij het plaatje van de messen? En dezelfde twijfel sloeg natuurlijk toe bij de vorken en de lepels.

Ik zag verschillende reacties. Sommigen hielden zich aan de tekst. Anderen aan het plaatje. Weer anderen haalden hun schouders op legden het bestek willekeurig weg. Een enkeling gooide het complete bestek in één bakje.

Maar wat me opviel was dat wanneer er eenmaal enkele stuks van hetzelfde bestek in een bakje lagen dat dit door de volgende collega’s overgenomen werd. Even dacht ik dat het kwam omdat het plaatje niet meer gezien werd en men de tekst op de sticker volgde. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Want zelfs als ik de stapels lepels in het bakje legde met het plaatje van de messen en met sticker ‘vorken’ bleef men er lepels bij leggen.

Wat dit nu wil zeggen daar ben ik nog niet helemaal uit. Wel dat ik moet zorgen dat de dames van het bedrijfsrestaurant er niet achter komen dat ik degene was die aan het experimenteren was gezien hun niet al te vrolijke gezichten toen ze de chaos in de bestekbakken zagen.

~ ~ ~

1 reactie op “Ork, ork, ork, lepels gooi je bij de messen”

Reacties zijn gesloten.