Slecht nieuws

Een uurtje of zo geleden kreeg ik een berichtje binnen op mijn iPhone. Het was van de NOS:

Gebouw Tweede Kamer bestormd

Minder dan een dag geleden kreeg ik ook nog een ander berichtje met hoge prioriteit door de NOS opgestuurd:

Eerste test: geen ebola bij man in Dordrecht

De laatste tijd lijkt het wel of de NOS de frequentie van deze speciale berichtjes verhoogd heeft. Of het kan ook zijn dat ze de criteria waaraan een gebeurtenis moet voldoen om vermeld te worden begin dit jaar hebben verlaagd. In ieder geval komen er veel meer voorbij dan ik gewend was toen ik besloot om de optie aan te vinken dat ik deze bijzondere berichtgeving wilde activeren. Vanavond heb ik de moeite genomen om op te zoeken waar deze optie verborgen is en het vinkje verwijderd.

Het is echter niet zozeer dat ik van de berichtgeving verschoond wil blijven. Integendeel. Veel van het gemelde nieuws wil ik eigenlijk best wel lezen wanneer het popupje op mijn scherm zichtbaar is. Dat is nu juist het probleem. Ik krijg het niet te lezen. Meteen nadat ik me via een routineuze swipe-beweging toegang tot het nieuwsbericht wil verschaffen krijg ik niet meer te zien dan een wit scherm. Met daarboven het NOS logo. Dat is het. Soms kost het me een reset om mijn iPhone weer normaal te kunnen gebruiken.

Blijkbaar is het push-bericht voor enkele miljoenen andere nieuwsgierigen ook aanleiding geweest om bijna gelijktijdig, als een wave in een voetbalstadion, al swipend naar de NOS-app te gaan. En daar kan de NOS server dus niet tegen. Denk ik. En verder denk ik dat ze bij de NOS dan nogal dom moeten zijn mocht dit inderdaad het geval zijn. Want waarom heel Nederland plotsklaps alert maken op Zeer Belangrijk Nieuws om vervolgens hoegenaamd verrast te zijn wanneer de aangeschrevenen massaal gaan reageren via het daartoe bedoelde kanaal?

Ik erger me daar iedere keer weer opnieuw aan. Vandaar dat ik het vinkje de vrijheid heb gegeven. De vele NOS updates zal ik daardoor niet gaan missen want we worden tegenwoordig steevast door meer dan voldoende smartphones omringd zodat ik de bliepjes en trillertjes echt wel meekrijg. Doordat mijn schermpje leeg blijft, blijft ook mijn Pavlov swipe-actie uit en hoef ik alleen maar het geduld op te brengen om enkele minuten later de NOS-app op te starten wanneer half Nederland het nieuws al gelezen heeft. Is het ook nog eens dubbel spannend wat ik te zien ga krijgen.

~ ~ ~

UITGELICHT want SHARING is CARING

De ingeloste beloften na 16 jaar Google: nul resultaten – door Maurits Martijn via De Correspondent

Vandaag bestaat Google zestien jaar. Een revolutionair bedrijf met een revolutionair businessmodel dat ons leven heeft verrijkt en de wereld heeft veranderd. Het succesverhaal van Google is al vaak verteld. Maar er is ook een andere geschiedenis. De geschiedenis van de verbroken beloften.

4 gedachten over “Slecht nieuws

  1. Vorige week zondag loeide mijn telefoon ook, en bij elk berichtje wat ik las, dacht ik “ja, dat wist ik eerder dan jullie”. Ik denk eigenlijk dat mensen puur zo’n appje willen als het iets is wat in hun eigen buurt aan de hand is. Voor de monstertruck was het voor de mensen hier van belang, maar iemand in Amsterdam wordt er niet warm of koud van. Net zoals ik dat niet wordt van ebola of een aanval op de Tweede Kamer. Dat zie ik vanzelf als ik een keer nu.nl open 🙂

    • @Frederique: Misschien zou de NOS een instelling beschikbaar kunnen maken waarin je op basis van locatiebeheer alleen nieuws krijgt uit de omgeving waar je je op dat moment bevindt. Plus van de regio waar men woonachtig is.

  2. Herkenbaar Peter, ik heb de mijne vorige week uitgezet, vooral omdat ik het nieuws wat NOS nogal belangrijk vindt, ik een stuk minder belangrijk vind. Ik kijk 3 keer per dag het nieuws, dat moet maar voldoende zijn 😉

    • @Sandra: Ook dat. Vooral tijdens sportevenementen krijg je wat ‘minder belangrijk’ nieuws te zien. Ook hier zou je bijvoorbeeld moeten kunnen aangeven voor welke nieuwsrubrieken je updates wilt ontvangen. Hoeft toch niet zo moeilijk te zijn.

Reacties zijn gesloten.