Studieplanning

Deze ochtend begonnen met de studie voor twee nieuwe cursussen: Inleiding cultuurgeschiedenis 2 – De Nederlandse Republiek (1500-1800) en Inleiding filosofie 1. Allereerst heb ik voor beide cursussen de informatie doorgenomen die op de cursussite van de OU te vinden is. Daarna heb ik een voorlopige studieplanning in elkaar gezet. Tot nu toe was dat iets makkelijker, want slechts voor één cursus. Deze keer moet ik echter rekening houden met verschillende virtuele bijeenkomsten en tentamendata.

Tegen elf uur heb ik ondanks de voortdurende regenval toch maar mijn hardloopkleding aangetrokken en ben erop uit gegaan. Het waaide veel harder dan ik verwacht had. Bij tegenwind striemde de regen ijskoud in mijn gezicht. Ik hield het bij vijfeneenhalve kilometer. Compleet doorweekt sprong ik onder de warme douche. Toen ik warm aangekleed van een uitgebreide lunch zat te genieten klaarde het buiten op en brak de zon door. Niet voor lang echter.

In de middag ben ik daadwerkelijk in het studiemateriaal gedoken. Voor cultuurgeschiedenis is het de bedoeling wekelijks een hoofdstuk uit het handboek te bestuderen, en daarnaast een artikel uit de reader plus een brontekst uit de periode zelf. Bij filosofie is het allereerst inleidende en oriënterende stof om het vakgebied leren te begrijpen. Daarna gaan we wekelijks afwisselend door de historische ontwikkeling van de westerse filosofie en haar voornaamste vertegenwoordigers en lezen we fragmenten uit het filosofisch werk van deze vertegenwoordigers. Kortom, veel leeswerk de komende tijd.