Ga naar de inhoud

The Fourth Hand – John Irving

En opeens had ik zin om weer eens een boek van John Irving te lezen. De laatste keer (jaren geleden) herlas ik The World according to Garp. Ik twijfelde of ik er opnieuw in zou beginnen, of misschien iets anders uit dezelfde ‘vroege’ periode want dat zijn de boeken die ik het meest waardeer. Uiteindelijk koos ik voor The Fourth Hand. Ooit was ik daar al in begonnen, maar in mijn herinnering had ik het niet helemaal uitgelezen. Een nieuwe kans dus.

Ditmaal heb ik het wel tot het einde gelezen en het viel me alleszins mee. De insteek is typisch Irvingiaans. Al meteen in het eerste hoofdstuk maken we kennis met een journalist die tijdens een live uitgezonden reportage in een bizar ongeval zijn linkerhand verliest. Vervolgens maken we kennis met een aantal personen die een rol blijven spelen in zijn leven, zoals daar zijn de chirurg die handtransplantatie bij hem zal uitvoeren, een collega op het werk die per se een kind van hem wil (en zijn baan) en een vrouw die de hand van haar overleden man beschikbaar stelt.

Ook deze laatste vrouw wil een kind van de journalist waarbij de hand van haar overleden echtgenoot een mysterieuze rol speelt. In tegenstelling tot de collega van de journalist slaagt zij wel in haar opzet en tevens raakt de journalist ook nog eens tot over zijn oren verliefd op haar. Vooralsnog ziet de weduwe het echter niet zitten om een relatie met de journalist aan te gaan.

De hernieuwde kennismaking met het werk van Irving beviel me goed, hoewel ik nog steeds eerder geneigd ben om de volgende keer een ouder werk te herlezen. Ik heb nog een ongelezen dikke pil staan (Until I find You) en er zijn ook enkele nieuwere boeken die ik niet aangeschaft heb, maar ik zou liever Hotel New Hampshire of Setting free the Bears oppakken. De vraag is alleen of ik er de komende tijd uberhaupt aan toekom om iets van hem te lezen gezien de grote stapel boeken die ik eerst weg wil werken. We gaan het zien.

While reporting a story from India, a New York television journalist has his left hand eaten by a lion; millions of TV viewers witness the accident. In Boston, a renowned hand surgeon awaits the opportunity to perform the nation’s first hand transplant; meanwhile, in the distracting aftermath of an acrimonious divorce, the surgeon is seduced by his house-keeper. A married woman in Wisconsin wants to give the one-handed reporter her husband’s left hand – that is, after her husband dies. But the husband is alive, relatively young and healthy.

Uitgever: Bloomsbury
ISBN: 9780747554325

~ ~ ~

Mijn complete leeslijst is hier te vinden.