Ga naar de inhoud

The pros and cons van mooi wonen

Met minder dan twee maanden te gaan totdat we de sleutel van onze nieuwe woning zullen krijgen besloot ik vandaag eens uit te zoeken of we gebruik kunnen blijven maken van onze huidige internetprovider. Niet dat we er zo geweldig tevreden over zijn, maar bij een eventuele overstap raken we de emailadressen kwijt die we al vanaf 1999 in gebruik hebben. En dat brengt dan ook weer extra werk met zich mee.

Het begon goed. Een van de vele internetpostcodechecks die er blijken te zijn gaf aan dat er glasvezel lag. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Maar geen kabel. En laat de provider waar wij al die jaren klant zijn nu net geen internet via glasvezel te leveren. Voor de zekerheid toch even telefonisch contact met hen gezocht. We waren er snel uit. Op ons nieuwe adres leveren zij geen enkele dienst.

Na deze tegenslag verwerkt te hebben met een sterke kop koffie vervolgens de eerste de beste glasvezelaanbieder gebeld. Op de postcodecheck stonden een aantal vergelijkbare all-in-one pakketten vermeld als die we nu via kabel hebben. Kwestie van vergelijken en er eentje kiezen. Helaas was dat niet het geval. De internetsnelheden waaruit ik een keuze kon maken waren helemaal niet van toepassing op ons adres. Erger nog, niet alleen ligt er geen kabel, er valt ook geen glasvezel in velden of wegen te bekennen. Een prehistorische VDSL verbinding is waar we het mee moeten doen.

Met een beetje geluk kunnen we rekenen op een downloadsnelheid van 7Mbit/s. Dat viel te lezen in de uiterst kleine lettertjes op de postcodechecker. Waarom er dan toch reclame gemaakt werd voor pakketten die niet aangeschaft konden worden was iets wat niemand mij kon duidelijk maken van alle providers die ik vandaag aan de lijn kreeg. De enige helpdeskmedewerker die een fatsoenlijk en ogenschijnlijk eerlijk verhaal afstak was Freek van XS4ALL.

Zeker in het buitengebied? zo concludeerde hij opgewekt nadat ik hem verteld had van mijn bevindingen. Dan zal ik u eerst feliciteren met uw nieuwe woning. Maar hou er rekening mee dat hoe mooier de woning, hoe problematischer de internetverbinding in veel gevallen is. Laten we eens kijken wat we voor u kunnen betekenen.

En uiteindelijk kon hij veel voor mij betekenen. Ik zoek nog wat rond maar ik denk er wel uit te zijn. Eventueel alleen nog informatie verzamelen of een schotel voor de TV misschien handiger is, zodat de volledige VDSL verbinding gebruikt kan worden voor internet.

Voor de zekerheid zijn we in de namiddag even naar ons toekomstige adres gereden. Die 7 Mbit/s zijn helemaal terecht.

~ ~ ~

4 reacties op “The pros and cons van mooi wonen”

  1. De prijs van mooi wonen. Als je toch van emailadres moet veranderen zou ik er een koppelen aan een eigen domeinnaam. Voor een paar euro bij Just host te kopen.

  2. Haha, mooie regel. Hoe mooier je woont, hoe slechter de faciliteiten?! Toen ik bij KPN werkte hadden ze het altijd over de spreekwoordelijke weduwe in Appelscha, waar ze voor een paar gulden toch een telefoonverbinding aan moesten leggen. Al moesten ze daar honderden of duizenden guldens in investeren om er een lijn naar toe te leggen. Was wettelijke verplichting. Maar dat hoeft kennelijk niet meer!
    Internet is voor jullie allebei wel belangrijk, he? benieuwd hoe het uitpakt. Maar een uitzicht zal inderdaad veel goed maken!

    1. Ik vroeg nog wat het zou kosten om glasvezel aan te leggen. Dan moet je rekening houden met zo’n honderduizend euro was het laconieke antwoord. Internet is belangrijk voor ons, maar zo belangrijk…?

Reacties zijn gesloten.