Ga naar de inhoud

Uitgelezen – juni 2018

Time Travel – James Gleick

Tijdreizen. Wie zou het niet eens willen proberen? Maar zodra je erover gaat fantaseren raak je al snel verward in je eigen fantasieën. Want wat nu als je teruggaat in de tijd en in een situatie verwikkeld raakt die de toekomst zodanig kan beïnvloeden dat zelfs jouw geboorte in gevaar brengt. Hoe is dat te verklaren met het feit dat je wel degelijk bent geboren en in de tijd bent teruggereisd? Of dat je jezelf in de toekomst verplaatst. Met de kennis die je dan opdoet en die je eventueel gebruikt op het moment dat je weer terug bent, zou het dan mogelijk zijn om de periode te vermijden die nog in het verschiet maar die je wel degelijk gezien hebt?

James Gleick heeft een poging gedaan de geschiedenis van het denken en schrijven over tijdreizen zo compleet mogelijk in kaart te brengen. Hij doet dit door het boek The Time Machine van H.G. Wells als uitgangspunt te nemen. Werd dit literaire werk in het fantasy genre in eerste instantie nogal lacherig ontvangen, in de loop der tijd werden steeds meer pogingen ondernomen om het aspect van het reizen door de tijd vanuit allerlei invalshoeken te beschrijven qua (on)mogelijkheden. Zowel de filosofie, als de wetenschap als de opkomende literaire tak van de science fiction heeft zich regelmatig de tanden stuk gebeten op dit fascinerende onderwerp.

Hoewel sommige hoofdstukken redelijk abstracte theorieën behandelen is het boek van James Gleick nergens saai of te moeilijk. Iets wat ik ook al bewonderde in The Information, een ander boek dat ik van hem heb gelezen. Met de vele voorbeelden die gebruikt worden in Time Travel biedt het daarnaast ook nog eens een schat aan literatuur en films die je op kunt zoeken om je verder te verdiepen mocht je blijvend gegrepen zijn door de vele onopgeloste paradoxen van het tijdreizen.

From the acclaimed author of The Information and Chaos, here is a mindbending exploration of time travel: its subversive origins, its evolution in literature and science, and its influence on our understanding of time itself.

Time Travel
James Gleick
Uitgever: 4th Estate
ISBN: 9780008207670

~ ~ ~

Colorless Tsukuru Tazaki – Haruki Murakami

Tijdens het lezen van Colorless Tsukuru Tazaki moest ik regelmatig denken aan Norwegian wood van dezelfde auteur. Ook nu volgen we een man die door omstandigheden herinneringen ophaalt aan gebeurtenissen uit zijn studententijd van meer dan twintig jaar geleden. In beide boeken staat ook een muziekstuk centraal wat onlosmakelijk verbonden is aan die in hun beleving lotsbepalende periode.

Misschien dat ik daarom, vanwege de vele overeenkomsten die ik bleef zien, de twee boeken onbewust ging vergelijken. Waarbij Norwegian wood als referentiepunt er voor mijn gevoel beter uit kwam. Het kan natuurlijk dat ik Colorless Tsukuru Tazaki onterecht teveel heb gelezen met de gedachte dat Murakam hetzelfde kunststukje nog eens overnieuw wilde doen en het daarom bij voorbaat al een achterstand had. Want zo slecht is het boek helemaal niet.

Ik vond het alleen ongeloofwaardig. Nu zijn de vertellingen van Murakami regelmatig opgebouwd rondom ongeloofwaardige situaties, maar ik bedoel bij dit boek dat ik de personages en hun handelen vooral ongeloofwaardig vond. Dat er in 1Q84 er plots twee manen aan de hemel verschijnen vond ik volkomen overtuigend.

Dat Tsukuru Tazaki nadat zijn vrienden volkomen onverwacht op een dag alle vriendschapsbanden verbreken en hij geen enkele poging onderneemt om te achterhalen wat hiervan de reden is, daarmee had ik tot het einde toe wel moeite.
Het blijft echter een genot om Murakami te lezen, dus geef dit boek vooral een kans. Of lees anders Norwegian wood. Je zult er geen spijt van krijgen.

Tsukuru Tazaki had four best friends at school. By chance all of their names contained a colour. The two boys were called Akamatsu, meaning ‘red pine’, and Oumi, ‘blue sea’, while the girls were Shirane, ‘white root’, and Kurono, ‘black field’. Tazaki was the only last name with no colour in it.
One day Tsukuru Tazaki’s fiends announced that they didn’t want to see him, or talk to him, ever again.
Since that day Tsukuru has been floating through life, unable to form intimate connections with anyone. But then he meets Sara, who tells him that the time has come to find out what happened all those years ago.

Colorless Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage
Haruki Murakami
Uitgever: Vintage books
ISBN: 9780099590378

~ ~ ~