Ga naar de inhoud

Vinden en zoeken

Jezelf opnieuw uitvinden. Ik heb me er ook regelmatig aan bezondigd. Achteraf bezien waren het periodes in mijn leven dat ik minder sterk in mijn schoenen stond. Het roer moest om. Ik probeerde orde op zaken te stellen. Dat soort spraak. Je kent het wel. Altijd gedoemd te mislukken. Vooral omdat ik niet bezig was mezelf (uit) te vinden. Maar eerder een versie van mezelf neer te zetten die breed geaccepteerd moest worden. Peter the Pleaser. Zoiets.

Terwijl in mijn goeie periodes (tenminste zo zie ik het nu) ik aan de slag ging om al die buitenkant, al dat aangeleerde er weer af te slopen. Onder het motto van terug naar de basis. Daadwerkelijk een poging om Peter te vinden. De ware, zeg maar. Niet noodzakelijk de versie die algemene goedkeuring zou kunnen verkrijgen. Maar wel een exemplaar dat mij beter zou passen. Eentje die veel meer lak aan alles heeft. Wat minder bezig is om zich te conformeren aan zijn omgeving. Met de gevolgen vandien. Alsof ‘m dat zou kunnen schelen.

Maar elke keer wanneer ik bij die basis (in de buurt) kwam, dan sloeg de twijfel toe. Ben ik wel sterk genoeg? Zou mijn hart niet breken wanneer ik de mensen die ik lief had van me zou vervreemden? En wat als ik mezelf helemaal niet zag zitten? Dat ik verteerd zou worden door een existentiële afkeer van de oer-Peter zoals deze ooit bedoeld was? Kon ik nog wel zijn wie ik ooit was? Wilde ik het echt wel zo hevig als ik het deed voorkomen? Tenslotte was ik niet voor niets veranderd. Toch?

Deze groeiende twijfel vormde een vruchtbare voedingsbodem voor het idee om het deze keer eens compleet anders aan te pakken. Misschien werd het tijd om een compleet nieuwe Peter aan de wereld te tonen. The new Me! Eentje die (nog) wat meer zijn best zou doen om zich open te stellen voor de mensen om hem heen. Interesse tonen. Aandacht schenken. Meeleven. Altijd klaar staan.

Naarstig begon ik op te schrijven waar deze sociale uitvoering van mezelf aan moest gaan voldoen. Ik had er zin in en activeerde alvast nieuwe accounts op facebook en google+ zodat mijn toekomstige vrienden me zouden weten te vinden.