Vrijdag, 13 februari 2015

Ontspanning

Eerder deze avond ben ik dan eindelijk begonnen met House of Cards. Puur ter ontspanning heb ik twee afleveringen achter elkaar gekeken. Daarna had ik voor mijn gevoel weer genoeg tv gekeken en ben verder gegaan in Levels of Life, het boek van Julian Barnes waar ik zondag over ga bloggen. Of het lezen van een boek mij meer voldoening geeft dan het kijken van een tv-serie is niet altijd even duidelijk. Het ligt eraan hoe ik me voel. In ieder geval kost het lezen me meer inspanning dan domweg kijken naar een tv-scherm. Juist daarom geef ik toch vaker de voorkeur aan lezen. Omdat het me scherp houdt. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat menig tv-serie ook niet ontzettend goed in elkaar zit en de aandacht van de kijker vraagt om de verschillende plotlijnen goed te kunnen begrijpen. Je kunt het alleen niet met elkaar vergelijken of op één hoop gooien.

Series en romans, het zijn twee verschillende werkelijkheden, even verschillend als een snoek en een zwerm vlinders. Het onderscheid tussen de twee – en de rijkdom van beide vormen – dreigt verloren te gaan naarmate de vergelijking meer en vogue raakt, of erger, als schrijvers echt gaan geloven dat ze meer van series dan van romans kunnen leren.

[De tv-serie is de roman van nu, Daniël Rovers in De Gids]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *