Vrijdag, 25 januari 2019

En het tweede boek van 2019 is uitgelezen: Pnin door Vladimir Nabokov. Net als bij Mooi doodliggen heb ik ook nu elke keer wanneer ik tijdens het lezen aan een ander boek of onderwerp moest denken dit opgeschreven. Soms was dit omdat de titel en/of de auteur werd vermeld in het boek zelf, maar ook moet ik soms denken aan een ander boek wat ik ooit eerder gelezen heb of nog wil lezen vanwege een passage of gebeurtenis in het boek. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waarom ik aan een ander boek moet denken, het gaat me er meer om dat ik het dit jaar eens opschrijf.

Het idee is dat ik dan wat rust in mijn hoofd krijg en de focus bij het boek blijft wat ik aan het lezen ben juist omdat opgeschreven heb waar ik anders maar aan blijf denken. En verder ga ik uit de lijst die zich zo vormt een boek kiezen dat ik dan hierna ga lezen. De enige voorwaarde die ik met gesteld heb is dat het een boek uit mijn eigen verzameling moet zijn. Zodat ik wat hopelijk wat minder koop of althans wat meer lees uit wat ik al ooit eerder gekocht heb.

Laat ik allereerst delen waar ik zoal aan moest denken tijdens het lezen van Pnin:

 • Faust – Goethe
 • Geschiedenis van de Russische literatuur — Karel van het Reve
 • S. – V.M. Straka (D. Dorst en J.J. Abrams)
 • Stoner – John Williams
 • Macbeth – Shakespeare
 • Biografie over Stalin
 • Anna Karenina- Tolstoj
 • Dokter Zjivago – Boris Pasternak
 • The revolt of the masses – José Ortega y Gasset

Zo teruglezend kan ik niet altijd meer voor de geest halen waarom ik aan deze boeken moest denken. Het kan goed zijn dat ook nog eens de omstandigheden meegespeeld hebben en dat ik onbewust iets gehoord of gezien heb vooraf of tijdens het lezen waardoor ik aan iets moest denken dat misschien helemaal geen relatie tot het boek heeft. Maar opnieuw kan ik daar niet echt mee zitten. Deze titels heb ik opgeschreven en hier ga ik dus uit kiezen welk volgend boek ik ga lezen. Waarbij ik dien te vermelden dat het twee titels zijn die ik mag uitkiezen. Een fictie waar ik mee mag beginnen en een non-fictie dat ik mag gaan lezen nadat ik eerst SPQR door Mary Beard en Geschiedenis van de Russische literatuur door Karel van het Reve heb uitgelezen. Want in SPQR ben ik nog steeds bezig en het boek door Karel van het Reve is na het lezen Mooi doodliggen gekozen.

Uit de lijst van Pnin zijn dit de twee boeken die ik wil gaan lezen:

 • Dokter Zjivago – Boris Pasternak
 • The revolt of the masses – José Ortega y Gasset

En dat betekent dat mijn leeslijst er nu als volgt uitziet:

Non-fictie:
SPQR – Mary Beard
=> Geschiedenis van de Russische literatuur — Karel van het Reve
=> The revolt of the masses — José Ortega y Gasset
Fictie:
Dokter Zjivago — Boris Pasternak

Wordt vervolgd.