Ga naar de inhoud

Vrijdag, 28 december 2018

De tijd dat ik hoge stapels half gelezen boeken her en der door het huis had staan is alweer ver achter me. Tegenwoordig probeer ik een boek uit te lezen voordat ik aan een ander begin. Niet altijd lukt me dat en ik heb ook nog een aantal ‘escapes’ voor mezelf verzonnen, zoals dat ik tegelijk in een fictie en non-fictie boek mag lezen. Maar toch. Dit is in ieder geval het stapeltje boeken waar ik onregelmatig in lees:

Mooi doodliggen – A.F.Th. van der Heijden
SPQR – Mary Beard
A storm of swords – George R.R. Martin
Zen and the art of motorcycle maintenance – Robert Pirsig
Don Quichot – Cervantes

Waarbij de laatste twee eigenlijk niet meetellen. Dat zijn boeken waar mijn oorspronkelijk plan was om er bij voorkeur iedere week een keertje over te bloggen. Met Don Quichot heb ik dat aarzelend onlangs weer opgepakt. Zen wil vooralsnog niet lukken.

Dan hou ik er nog drie over. Volgens de regels had ik eerst A storm of swords uit moeten lezen voordat ik aan Mooi doodliggen mocht beginnen. Maar misschien moet ik dat boek voorlopig even in de kast zetten. Inmiddels heb ik de serie Games of thrones via DVD al tot het laatste seizoen gekeken en trekt het me niet bijzonder om de boeken nu te lezen. Wie weet over een tijdje weer.

En dan blijven er dus inderdaad twee over. Een fictie en een non-fictie. De vraag is alleen wat ik hierna ga lezen. Daarvoor heb ik iets nieuws verzonnen.

Bijna altijd wanneer ik een boek lees krijg ik zin om op een gegeven moment over te stappen naar een ander boek omdat daar bijvoorbeeld naar verwezen wordt of omdat iets in de tekst me doet denken aan een ander boek. Bij Mooi doodliggen was dat gisteravond ook het geval. Zo werd er een verwijzing gemaakt naar Romeo en Julia van Shakespeare naar aanleiding van de naam Yulia. Ook de relatie tussen Tolstoj en zijn vrouw kwam aan bod waardoor ik zin kreeg om iets van hem of over hem te lezen. Dit werd nog versterkt toen de hoofdpersoon noodgedwongen van Moskou naar Kiev moest verhuizen en hij tot zijn geluk zag dat de ‘grote Russen’ volop beschikbaar waren in de boekwinkels. En zo gaat het maar door.

Het idee is nu dat ik al lezende dit soort referenties of gedachten op papier noteer zodat ik op ’t eind, wanneer ik het boek gelezen heb een keuze maak uit deze lijst wat het volgende boek gaat zijn. De enige restrictie is dat het een titel uit mijn eigen verzameling moet zijn. Want ik wil de komende tijd zo min mogelijk nieuwe boeken aanschaffen. Voorlopig heb ik genoeg en lang niet alles heb ik gelezen. Dat moet ook maar eens veranderen. Hopelijk gaat deze nieuwe aanpak me op weg helpen.