Ga naar de inhoud

Vrijdag, 29 december 2017

We zijn dan wel groter gaan wonen, maar dat betekent niet automatisch dat ik meer ruimte voor mijn boekverzameling heb. Eerder het omgekeerde. Mijn studeerkamer heeft minder kastruimte en verder zijn de plekken ofwel niet echt handig (de zolder van het huis) of niet geschikt (de zolder van de schuur). Er zit dus niets anders op dan afscheid te nemen van een gedeelte van mijn boeken. Met pijn in het hart, dat wel.

De vraag is nu wat de beste manier is om de boeken elders onder te brengen. Bij het oud papier zetten is me wat te gortig. Om ze bij de kringloop in te leveren zie ik ook niet meteen zitten. Ik heb het idee dat ze dan waarschijnlijk niet bij echte boekliefhebbers terechtkomen. Een beter alternatief is om ermee op een boekenmarkt of rommelmarkt te gaan staan. Laat ik daar echter een bloedhekel aan hebben. Dan nog liever digitaal via Marktplaats.

Alleen vind ik Marktplaats een verschrikkelijke site. Een aantal keer hebben wij er spullen aangeboden en hoewel het meeste uiteindelijk verkocht is, waren sommige contacten met potentiële kopers ronduit vervelend te noemen. Eerst blijven doorvragen over allerlei details, dan een tijd niets meer laten horen, om dan na een aantal herinneringen alsnog een afspraak te maken en het dan uiteindelijk toch niet komen opdagen. Daar heb ik geen zin meer in. Ook denk ik dat boeken niet echt goed verkopen op Marktplaats.

Waar dan wel? Vandaag heb ik de knoop doorgehakt en heb besloten om het eens te proberen via bol.com.

Via mijn koopaccount heb ik nu een verkoopaccount aangemaakt. Dat ging erg gemakkelijk. Vervolgens heb ik als test twee boeken te koop gezet. Ook dat was zo gedaan. De komende weken ga ik in mijn vrije uurtjes wat meer titels toevoegen. Of het gaat werken weet ik natuurlijk niet, maar nuchter beschouwd zouden er voldoende kopers langs moeten komen op deze site. Of ze mijn boeken weten te vinden is weer iets anders. Laat staan of ze tot koop zullen overgaan.

Omdat ik toch bezig was heb ik meteen een account aangemaakt op het partnerprogramma. Daarmee kan ik ‘sponsored links’ naar bol.com op mijn site zetten (zie bijvoorbeeld onder aan deze blogpost). Klikt een bezoeker daar dan op en leidt dit daadwerkelijk tot een aankoop, dan krijg ik daar een klein percentage van. Ik heb geen enkele illusie dat ik hier rijk van ga worden. De enige reden is dat ik het als een soort van compensatie zie voor de bijdrage die ik aan bol.com dien te betalen bij elke verkoop van een boek uit mijn eigen assortiment via hun site. Of het allemaal de moeite waard is laat ik jullie over een jaartje weten.

~ ~ ~

[Update 3 februari 2018] Het experiment is voorbij. Welgeteld één boek heb ik tot nu toe weten te verkopen. En ik heb het idee dat er met alle aftrek van commissie naar bol.com ook niet echt veel overblijft. Dan maar gewoon de boeken die ik een nieuwe eigenaar gun naar de kringloop brengen.

2 reacties op “Vrijdag, 29 december 2017”

 1. Ik ben benieuwd hoe het bevalt. Ik zie op tegen het naar het postkantoor brengen. Mijn vorige pakketje dat ik moest verzenden heeft 3 maanden thuis gelegen voor ik er aan toe kwam naar de postbalie 5 minuten lopen verderop te gaan. Ik ken mezelf. Ik breng ze dan nog liever gratis naar de kringloop – alles in 1 keer met een auto vol. Lieve lui dan rijk – slecht maar waar.
  Over die sponsored links: ik heb 14 euro gekregen van bol over de afgelopen 3 maanden! Dus dat is toch niet niets. Bijna weer een boek!!

  1. Ik ben er ook nog niet helemaal uit of het echt bij me past. Eigenlijk deed ik het meer in een opwelling omdat Inge volop bezig is met allerlei spul op marktplaats te zetten nu we eindelijk wat meer tijd hadden om alles uit te zoeken. Toen dacht ik dat het misschien wel een goed idee was om mijn boeken via bol te gaan verkopen.
   Voorlopig kijk ik het een tijdje aan, en schiet het niet op dan gaan ze alsnog naar de kringloop.
   En wat die sponsored links betreft zie ik dat er best wel op geklikt wordt maar het zal ook hiet z’n tijd wel nodig hebben voordat het wat zoden aan de dijk zet. Maar zoals je zegt, elke cent is meegenomen als je er verder niet zo heel veel voor hoeft te doen dan wat linkjes te plaatsen.

Reacties zijn gesloten.