Welkom in The Matrix

Onderuitgezakt hangt hij in zijn bureaustoel. Op het scherm schieten verschillende rentetarieven voorbij. Hij scrolt sneller dan ik lezen kan. Ergens in die brij van getallen moet de oplossing te vinden zijn voor de meest bij ons passende manier van financiering. Goed verborgen tot nu toe.

Jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om het hele hypotheekbedrag in dertien jaar af te lossen, zegt hij ineens.

Met enkele muisklikken tovert hij een ander overzicht tevoorschijn. Onderaan de streep staat een schuld van nul en het jaar is 2029. Nog steeds laat hij een pen op zijn linkerhand rondjes draaien. Ik vraag me af hoe hij dit doet.

Dan gaan jullie lekker zonder schuld genieten van je oude dag. Heerlijk toch?

Vergenoegd kijkt hij me aan. Ga ik echt in 2029 met pensioen? Het lijkt zo ver weg. En ook zo dichtbij. Op het scherm staan netto maandlasten die lichtjaren verwijderd zijn van de bedragen die we zelf hadden aangedragen als basis voor de berekening.

Het is natuurlijk een hoop geld, maar dat kunnen jullie makkelijk ophoesten.

Hij werpt een blik op zijn horloge. Buiten loopt een vrouw in mantelpakje naar een auto. Ze zet een koffertje op de grond terwijl ze in haar handtas naar iets zoekt. De pen die al die tijd zo plichtsgetrouw rondjes draait schiet plots uit zijn baan en klettert op de grond. Een verontschuldiging mompelend kruipt hij onder het bureau.

Makkelijk zat, vertrouwt hij me toe nadat hij de pen gevonden heeft en weer in zijn stoel zit.

Uit de printer komen verschillende blaadjes vol met de getallen die ik zojuist had gezien. Op het papier staan ze gelukkig stil. Toch duizelt het me. Wat moet ik hiermee? Hij staat op en geeft me een hand.

Denk er maar eens over na. Dan maken we volgende week een nieuwe afspraak om het plan in meer detail uit te werken. Moet kunnen. Makkelijk zat.

De receptioniste laat me uit. Vanaf de parkeerplaats kan ik zien hoe hij nog steeds onderuitgezakt achter zijn bureau hangt. Op het schermpje van mijn smartphone verschijnt een email met het verzoek aan te geven hoe ik het gesprek ervaren heb.

~ ~ ~

2 gedachten over “Welkom in The Matrix

  1. Hypotheek, rentetarieven, aflossingen, boetebepalingen, belastingvoordeel, het zijn voor mij de meest bizarre dingen in deze tijd van brexit, bankcrisis en andere onbegrepen nieuwsonderwerpen.
    Jij hebt het mooi onder woorden gebracht!
    Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.