Ga naar de inhoud

Woensdag, 2 januari 2019

Hardlopen:
De tweede dag van het jaar staat voor de eerste dag dat ik met m’n hardloopschoenen aan weer een rondje ben gaan rennen. In 2017 en 2018 heb ik gemerkt dat ik meer blessuregevoelig ben dan ik eigenlijk wil toegeven. Wellicht beginnen de jaren toch te tellen. Met Survivalrun ben ik al noodgedwongen moeten stoppen omdat elleboogblessures en een terugkerende kuitkramp het zo goed als onmogelijk maken een run fatsoenlijk uit te lopen. En vorig jaar heb ik ook nog eens een enkele keer een ‘normale’ hardlooprun voorbij moeten laten gaan omdat het lichaam niet goed genoeg voelde om de uitdaging aan te gaan.

Het betekent niet dat ik nu helemaal stop. Nee hoor, ik ga gewoon lekker door met hardlopen. Dit jaar ga ik proberen de drie dagen regel te volgen waar ik al eens eerder over schreef en die redelijk simpel is:

  • nooit meer dan drie dagen achter elkaar hardlopen
  • nooit meer dan drie dagen achter elkaar niet hardlopen

Omdat ik de afgelopen weken nauwelijks aan sport heb gedaan ben ik vandaag rustig begonnen, en ik zal ook de komende tijd de boel niet forceren zelfs als het lekker gaat (zoals vandaag), en me zeker niet meteen inschrijven voor weer een nieuwe run zonder dat ik weet of het me gaat lukken zonder al te veel blessures regelmatig te blijven hardlopen. Eens zien wat me 2019 dan zal brengen op sportief gebied.

[3,56 km hardlopen; 21:42 minuten]

Lezen – fictie:
In Mooi doodliggen van A.F.Th. van der Heijden las ik de volgende passage waarin de Russische hoofdpersoon vertelt hoe hij van zijn Nederlandse vriend leert waar het ‘jonassen’ vandaan komt:

Natan had me verhaald over een Nederlands gebruik, al stammend uit de Gouden Eeuw, van voor de stichting van Sint-Petersburg: het ‘jonassen’. Iemand werd in een laken gewikkeld door omstanders vastgehouden en ‘gejonast’, door elkaar geschud, en onder het zingen van ‘Jonas die in de walvis zat / van je een, van je twee, van je drie…’ om vervolgens omhoog te worden gegooid.

[p.190]

En ik moest denken aan Jonas Panza…, de betreurenswaardige knecht van Don Quichot die dit typisch(?) Nederlandse gebruik in Spanje lijdzaam moest ondergaan.