Ga naar de inhoud

Woensdag, 21 december

Klusjesdag. Vroeg opgestaan om allereerst wat aan m’n werkmail te doen alvorens ik buiten aan de slag ben gegaan met het afwerken van mijn todo-lijstje. Toen ik in de voortuin bezig was zag ik een aalscholver op de lantaarnpaal voor het huis zitten. Met wijd gespreide vleugels leek het alsof hij mij zegende. Op mastodon kreeg ik een reactie dat aalscholvers geen vet op hun veren hebben waardoor ze beter kunnen duiken. Daarna moeten ze het wel van de zon hebben om weer wat op te drogen. Wist ik niet.

Veel tijd was ik kwijt met het bijeenharken van alle bladeren op het gazon. Ik schat toch wel zo’n vier tot vijf uur in totaal. En het resultaat een overvolle aanhangwagen. Op het eind van de middag gaven alle tellers op mijn horloge aan dat ik voldoende had bewogen, gelopen en aan mijn conditie had gewerkt. Nog niet zo slecht dat harken. Maar ben blij dat het gedaan is.

’s Avonds verder gelezen in Bring up the bodies van Hilary Mantel. Thomas Cromwell zit in een lastig parket. Hendrik VIII lijkt alweer uitgekeken op zijn tweede vrouw Anne Boleyn, omdat het ook bij haar niet opschiet om een mannelijke troonopvolger te verwekken. Moet hij op zoek naar een nieuwe bruid voor de koning? Zijn gedachten gaan terug naar zijn mentor Thomas Wolsey, die hem vanuit het graf waarschuwt:

If he wants a new wife, fix him one. I didn’t, and I am dead.

p.79