Ga naar de inhoud

Woensdag, 24 januari 2018

De Mannen

Voor mij zat een man. Een aantal stoelen verderop nog een man. Ertussenin een stel. De ene man boog zich voorover en sprak de andere man aan. Ze kenden elkaar. Een geanimeerd gesprek begon.

Ik kon niet verstaan wat ze zeiden. Wel begreep ik dat op een gegeven moment de vraag aan het stel gesteld werd of er van plaats gewisseld kon worden. Dat kon.

De ene man zat nu naast de andere man. En ernaast zat het stel. Een man en een vrouw in dit geval. Waarvan de man naast de andere mannen zat. Zo te zien achteraf niet erg gelukkig met deze plaatsverwisseling.

Het concert begon bijna. Lichten in de zaal werden gedempt en het geroezemoes nam in gelijke mate af. Behalve voor mij. De twee mannen kletsten vrolijk door. En de man van het stel poogde door steelse verbolgen blikken iets daaraan te doen. Tevergeefs.

De artiesten kwamen het podium opgelopen. Luid geklap overstemde heel even de conversatie van de twee mannen voor mij. Meer mensen keken hun kant op. Het werd niet opgemerkt. De twee mannen waren te druk bezig met verhalen op te halen uit lang vervlogen tijden (zo stelde ik mezelf voor).

Van het stel boog de man zich steeds verder naar de vrouw. Weg van de stoorzenders naast hem. Met hoog opgetrokken schouders gaf zijn lichaamshouding aan niet gediend te zijn van wat zijn buren uitvoerden. De vrouw fluisterde zacht op hem in. Om vooral rustig te blijven denk ik. Geen scène te maken.

Langzaam werden we overspoeld door de eerste Oosters aandoende klarinetklanken die via de speakers versterkt tot ons kwamen. Ze deden hun heilzame werking. De mannen voor mij vielen stil. De man van het stel ontspande zich. De vrouw van het stel keek verliefd naar hoe haar partner geconcentreerd naar het podium keek. Het concert was begonnen.

De mannen voor wie wij allemaal gekomen waren hadden nu alle aandacht en betoverden ons voor anderhalf uur met hun magische kunst.

~ ~ ~

Ik bezocht eerder deze avond Levanter, een ‘ontmoeting tussen drie magische musici’: Eric Vloeimans (trompet), Jeroen van Vliet (piano) en Kinan Azmeh (klarinet) in het vernieuwde Musis Arnhem.

Voor meer info en de agenda van hun toer door Nederland, bezoek de website van Theaterbureau De Mannen.