Ga naar de inhoud

Woensdag, 3 februari 2021

Tegen de klok in en een nepafspraak

Vanochtend besloot ik het rondje van afgelopen zondag te lopen, maar dan tegen de klok in. Het was gelukkig al een klein beetje licht toen ik halverwege enkele schoten hoorde. In de richting waar het geluid vandaan kwam zag ik enkele grote hazen in het weiland zich haastig uit de voeten maken. Zelf overwoog ik hetzelfde te doen. Wat nu als de jager (want die meende ik een eind verder te ontwaren) mij voor een haas aanzag? Dan had ik een serieus probleem. Misschien een volgende keer (mocht dat er nog van komen) toch maar zo’n reflecterend hesje aan trekken om meer op te vallen. Bedacht om bij elk volgend opklinkend schot me meteen op de grond te laten vallen vervolgde ik mijn weg. Het bleef rustig.

Bij de plek waar ik zondag de schapen in de wei had zien staan bleef ik even staan. Voor hen het sein om naar mij toe te komen gesneld. Waarschijnlijk dachten ze dat ik hen kwam voederen. Na wat verontschuldigingen te hebben gemompeld dat ik helaas niets te eten of drinken bij me had liep ik het laatste stukje terug naar huis. De schapen vergezelden me totdat het schrikdraad hen deed stoppen. De app gaf aan dat ik 4,3 kilometer had afgelegd tegen 4,5 op zondag. Tegen de klok in is dus korter. Goed om te weten.

Geheel onverwacht kreeg ik later op de ochtend een sms van de GGD. Omdat mijn sporthorloge verbonden is met mijn iPhone als die in de buurt ligt voelde ik eerst een trilling in mijn pols. Op het display van het horloge zag ik alleen maar ‘GGD Corona – U heeft een afspraak op’. Meer tekst past er niet op. Ik zat midden in een videocall en kon niet zomaar weglopen om mijn iPhone te zoeken die wel ergens in de buurt moest liggen aangezien er verbinding was met mijn horloge. Alleen zag ik ‘m niet. Misschien is die verbinding sterk genoeg om ook vanuit een andere kamer berichten op te vangen. Na een paar minuten kon ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en ging alsnog op zoek naar mijn horloge die inderdaad in de woonkamer lag. Het bleek dat ik zelfs twee sms-jes had ontvangen:

Een afspraak in Leiden? Voor wat dan? Een test? Een vaccinatie? En dan ook nog deze namiddag. Dat kon niet kloppen. Extra achterdochtig geworden door al dat gedoe met datalekken van GGD-gegevens besloot ik de lokale GGD-vestiging te bellen. Daar werd me duidelijk gemaakt dat dit inderdaad niet van hen afkomstig was en ook niet volgens het protocol was. Voor een vaccinatie (als ik al aan de beurt zou zijn) wordt een brief gestuurd en geen sms. Van een afspraak was hen niets bekend. Laat staan in Leiden. Phishing dus. Wie weet met de opzet dat ze hopen dat ik richting Leiden vertrek zodat ons huis met een inbrekersbezoekje vereerd kan worden. Of iets dergelijks. Hoe dan ook, knap vervelend want je wordt er wel heel erg wantrouwig van. En hoe zijn ze aan mijn telefoonnummer gekomen?