Ga naar de inhoud

Zaterdag, 1 december 2018

Via de mail kreeg ik een reactie op mijn serie blogposts over Don Quichot, en wel dat het hele verhaal misschien helemaal niet door Miguel de Cervantes is geschreven. In 2016 is er een boek verschenen waarin auteur Jettie H. van den Boom haar versie van de ontstaansgeschiedenis van deze beroemde roman geeft. Al eerder toen ik aangaf met het lezen van en bloggen over Don Quichot wilde beginnen werd ik door Jettie H. van den Boom op deze alternatieve geschiedenis gewezen in enkele reacties onder mijn blogpost:

De Don Quixote is in 2002 uitgekozen tot beste roman ooit. Maar weet de lezer wat er achter het verhaal zit? Waarschijnlijk niet. Je kunt het nl. op 3 niveaus lezen; als een avonturenroman, als aanvulling op je studie (recht, miliair,medisch,etc.) en als laatste verdieping: esoterisch. En daar gaat het hele verhaal eigenlijk over, want de Don Quixote verbergt een groot geheim. Niet geschreven door een Spanjaard, maar door een Engelsman m.b.v. de beste schrijvers van die tijd. Je kunt het lezen in mijn boek: de waarheid over Don Quixote, een dubbelboek.

Jettie

en:

Mijn raad: Lees de Don Quixote eerst in het Nederlands. Daarna begin je in mijn boek met ‘een detective’ en dan pas ‘de feiten’, want het is een dubbelboek. Als je de oorspronkelijke Engelse versie wil raadplegen (en mij controleren), ga dan online: biblioteca digital hispánica; daarna geef je in: The history of the valorous and wittie Knight-Errant Don-Quixote of the Mancha’. Waarom er een koppelteken staat tussen Don en Quixote, waarom er history and wittie met -y- en -ie- geschreven staat en waarom het la Mancha is en niet la met een hoofdletter.. dit alles wordt uiteengezet in mijn boek: de waarheid over Don Quixote. Veel geduld toegewenst.

Jettie

Voorlopig volg ik het advies om eerst Don Quichot in het Nederlands te lezen. Daar ben ik nog wel een tijdje mee bezig. Zeg maar gerust enkele jaren zelfs wanneer het me lukt iedere week een hoofdstukje te lezen en daarover te bloggen. Of ik daarna dan met het boek De waarheid over Don Quixote zal beginnen is mij nu vanzelfsprekend niet duidelijk. Op zich trekt mij zo’n complottheorie (als ik het zo mag noemen) best wel aan om daar wat meer over te lezen. Maar het kan ook zijn dat ik tegen die tijd m’n buik even vol heb van Don Quichot. De tijd zal het leren.

Wat de tijd mij in ieder geval nog niet geleerd heeft is of deze theorie dat het boek door iemand anders dan Cervantes is geschreven serieus genomen wordt in de literatuurwetenschap. Niet dat ik me er uitgebreid in verdiept heb, maar eerlijk gezegd heb ik er nergens over gelezen en dat is toch wel wat in tegenspraak wat er op de website te lezen valt die speciaal in het leven is geroepen ter promotie van dit boek:

Maar wie heeft het verhaal dan geschreven? En met welke bedoeling? En vanwaar de geheimzinnigheid hieromtrent? Stap voor stap kunt u deze onthullingen volgen in het boek ‘De waarheid over Don Quixote’, Het bedrog van Cervantes. Onthullingen die de literaire wereld zullen doen schokken. En misschien meer dan dat.

Waarmee ik natuurlijk helemaal niet wil beweren dat het onzin is. Misschien is er diep ondergronds in de literaire wereld al gerommel hoorbaar voor de echte ingewijden en is het slechts een kwestie van tijd voordat het tot een uitbarsting komt die alsnog alles en iedereen die Don Quichot en Cervantes een warm hart toedraagt zal versteld doen staan. Ook hier zal de tijd het leren.