Ga naar de inhoud

Zaterdag, 10 januari 2015

Ken je ouders

Gisteravond ben ik begonnen in De grote goede dingen geschreven door Alma Mathijsen. Halverwege het verhaal lees ik hoe het romanpersonage Mila begint te twijfelen of ze alle verhalen over haar (vroeg overleden) vader echt wil horen:

Moet iemand zijn ouders wel leren kennen? Waarom is dat eigenlijk zo vreselijk belangrijk?

[p.83, De grote goede dingen]

Het antwoord van een goede vriend van haar vader volgt al snel:

‘Je moet het verleden van je vader kennen. Anders ken je jezelf niet. En wie zichzelf niet kent is verloren. Daar hoort dit verhaal ook bij.’

[p.83, De grote goede dingen]

In een interview bij Kunststof TV vertelt Alma Mathijsen over haar eigen vader die zij op jonge leeftijd verliest. De zoektocht naar wie en hoe hij was heeft als vertrekpunt gediend voor deze roman. Opnieuw heb ik een boek in handen waar het voortijdig wegvallen van de vader een belangrijke rol speelt. Voornaam verschil is dat bij David Sores er veel woede is over de in zijn ogen onnodige lijdensweg van zijn vader in de laatste maanden van zijn leven en dat Mila Rademaker vooral op zoek is naar het leven van haar vader voordat hij uit haar leven verdween.

Maar ik dacht ook in het boek van Koen van Wichelen gelezen te hebben dat het belangrijk schijnt te zijn om het verleden van je ouders te kennen zodat je tegelijkertijd meer over jezelf te weten komt. Dat ga ik nog even opzoeken want nu ik meer gewend ben om steevast een pen bij de hand te hebben tijdens het lezen moet dat toch geen probleem meer zijn.

De jonge Mila reist van Amsterdam naar Israël met Don, de beste vriend van haar overleden vader. In de jaren zestig vormden de twee mannen met Majoor en Herman een gevierd anarchistisch strijkkwartet. Na de dood van haar vader werd hij een man van verhalen. De tocht van Mila en Don voert via Ruigoord naar Eilat. Het verleden van haar vader confronteert Mila met haar beeld van hem. In De grote goede dingen weet Alma Mathijsen twee tijdperken ingenieus met elkaar te verbinden. Dat leidt tot een onverwachte ontknoping, waarbij Mila werkelijk afscheid neemt van haar vader.

De grote goede dingen
Alma Mathijsen
Uitgever De bezige bij
ISBN 9789023488446