Zaterdag, 20 december 2014

30daychallenge

Eerder deze week klikte ik op een link in een blogpost van Elja (die het trouwens weer had gezien bij punkmedia) en kreeg zodoende de 15 lessen van 15 jaar bloggen door Anil Dash te lezen. Allemaal stuk voor stuk herkenbaar wanneer je het nobele bloggersvak uitoefent, maar er was er eentje die me meer dan de andere aansprak. Nummer zes:

Your blog can change your life in a month. If you want to understand an idea, or become a meaningful voice on a topic, or change your own thinking about a concept, write a little bit about it every day for a month. The first posts might suck, but invariably the exercise and the discipline of doing the writing are transformative. Sometimes the rest of the world even notices it.

De afgelopen jaren ben ik meer gaan bloggen over boeken en heb dat ook vaker onder de aandacht gebracht. Niet dat ik zo ver wil gaan om mezelf te afficheren als boekblogger want zo voel ik me niet, maar voor sommige bezoekers hoor ik desondanks in die categorie. Wat niet erg is. Het onderschrijft een klein beetje de aangehaalde les nummero zes. Door (on)nadrukkelijk en frequent(er) te gaan bloggen over een bepaald onderwerp ga je er bedrevener in worden. Tegelijkertijd gaan de bezoekers je zien als iemand die er verstand van heeft.

Dit kan dus schijnbaar sneller en radicaler gaan wanneer je in een tijdsbestek van een maand er nog meer energie in stopt. Vooral het aspect dat je (je leven) zelf in dertig dagen kunt veranderen weet me te boeien. Hoe zou dit in de praktijk uitpakken? Ik heb hier wel vaker geschreven dat indien je minimaal zeven dagen op een rij dezelfde handeling uitvoert het bijna automatisch een nieuwe gewoonte gaat worden. Het raakt verweven met je systeem. Gaat iets vergelijkbaars op wanneer je jezelf dertig dagen in iets nieuws gaat verdiepen en daarover gaat bloggen in een poging om op die manier het geleerde te verwerken? Welke verandering zou er na die tijd te bespeuren zijn?

Ik moet ineens denken aan de serie blogposts die ik begonnen ben in november 2011 met als titel Making the Difference. Aan het eind van een workshop kregen we als opdracht om een aantal doelstellingen in honderd dagen te verwezenlijken. Omdat ik sceptisch was maar toch wel eens wilde weten wat het effect bij mij zou zijn als ik me eraan probeerde te houden besloot ik er elke zondag over te bloggen. Het gaf me tevens een moment om er over te reflecteren. Honderd dagen later moest ik bekennen dat er wel degelijk wat veranderd was.

Is het misschien een idee om het gewoon eens uit te proberen zo’n dertig dagen over een nader te bepalen onderwerp te gaan bloggen? Gewoon, ter lering en vermaak van jullie en mij? Waarom niet. Alleen iets zien te verzinnen waar ik nog niets van weet. Dat moet niet al te moeilijk zijn.