Ga naar de inhoud

Zaterdag, 20 januari 2018

The internet of Humans

Alle gekheid op een stokje, de tijd dat machines de heerschappij overnemen mag wat mij betreft nog even op zich laten wachten. Zelf voel ik me ondanks mijn afwijkende sterrenbeeld in de dierenriem meer mens/dier dan machine. Maar vandaag las ik een artikel over ’transhumanisten’ die het machine-zijn wel degelijk ambiëren:

„Ze geloven zo sterk in technologische vooruitgang dat ze ervan overtuigd zijn dat we de natuurlijke grenzen van de mens, inclusief zijn sterfelijkheid, moeten oprekken en uiteindelijk doorbreken. Ze willen letterlijk machines worden.”
[Het verlangen een machine te worden, Christel Don, nrc.nl]

Aan het woord is Mark O’Connell die onderzoek deed naar deze subcultuur die zich voornamelijk ophoudt in Silicon Valley en er het boek To be a Machine over schreef dat deze week in een Nederlandse vertaling beschikbaar komt. Een algemeen kenmerk wat hen bindt is een onvoorwaardelijk geloof in het oplossend vermogen van technologie gekoppeld aan de hoop op onsterfelijkheid. In de woorden van O’Connell: “Je kunt het transhumanisme ook zien als een moderne opleving van religieuze ideeën”.

Het lijkt me een ontwikkeling met risico’s. Zo experimenteert men volop met allerlei implantaten in het menselijk lichaam die de beperkingen van het mens-zijn in hun ogen heeft probeert op te heffen. Wat te denken van het voorbeeld dat O’Connell beschrijft van een ingebouwde thermometer met bluetooth die de cv in huis regelt op basis van lichaamswarmte. Klinkt onschuldig totdat de link gelegd wordt met de vele waarschuwingen die steeds meer gedaan worden rondom de kwetsbaarheid van ‘The internet of Things’.  Je moet er niet aan denken wanneer een hack plaatsvindt op zo’n implantaat. Iets wat al jaren onderkend wordt in relatie tot medische toepassingen zoals pacemakers en bekend staat onder de term ‘Hacking Humans’.

Ongetwijfeld zullen deze fanatieke transhumanistische nerds daar afdoende beveiliging omheen gebouwd hebben in tegenstelling tot wat je vandaag ziet bij de argeloze consument die een ‘slimme thermostaat’ in huis gehaald heeft. Maar zodra ‘The Internet of Humans’ salonfähig gaat worden zullen er ongetwijfeld goedkope varianten op de markt komen die lang niet zo goed afgeschermd zijn voor hackers dan de duurdere exemplaren. Ik hou m’n hart vast.

In To Be a Machine, Mark O’Connell presents us with the first full-length exploration of transhumanism: its philosophical and scientific roots, its key players and possible futures. From charismatic techies seeking to enhance the body to immortalists who believe in the possibility of ‘solving’ death; from computer programmers quietly re-designing the world to vast competitive robotics conventions; To Be a Machine is an Adventure in Wonderland for our time.

To Be a Machine
Mark O’Connell
Uitgever: Granta Books
ISBN: 9781783781966