Ga naar de inhoud

Zaterdag, 23 augustus 2014

Reis mee op route 2666

In mijn boekenkast staan een aantal boeken die de vorm (en het gewicht) van een baksteen hebben. Met ontzag haal ik er geregeld eentje tevoorschijn, blader er doorheen, lees ergens een passage en zet ‘m dan weer terug. Meestal omdat ik weet dat ik het boek ofwel niet uitlees vanwege ander leeswerk dat prioriteit heeft, ofwel omdat al het andere leeswerk dat prioriteit hoort te hebben blijft liggen.

Toch weet ik af en toe mezelf over te halen (om tegen beter weten in) aan zo’n baksteen te beginnen.

Ook vanavond lijkt dit weer het geval nadat ik een blogpost ((Klik hier voor de blogpost Read-along: Roberto Bolaño’s 2666)) heb gelezen over het boek 2666 door Roberto Bolaño ((Klik hier voor de wikipedia pagina over Roberto Bolaño)). In deze blogpost beschrijven Trevor ((Klik hier voor de blogposts van Trevor op The Mookse and the Gripes)) en Lee ((Klik hier voor de blogposts van Lee op The Mookse and the Gripes)) (geen idee wie ze zijn, het was de eerste keer dat ik op de site The Mookse and the Gripes terecht kwam) waarom ze van plan zijn om dit boek opnieuw te gaan lezen.

Lee: In anyone’s reading life there are monuments that sit ominously in the shadows of their personal literary landscape that inevitably pass judgment on every other encountered book, echoing perniciously through the pages of lesser efforts, enriching others. They are omnipresent and alive. They alter, perhaps, the mindset of those involuntarily under their unending spell, and continue to grow. Sometimes they demand a re-read.

Trevor: Yes, my mindset was definitely altered! I’m excited to go back now and, with you and maybe some others, examine what happened to me!

In tegenstelling tot Trevor en Lee heb ik dit boek nog nooit eerder gelezen, maar het lijkt me handig om er juist nu aan te beginnen met deze twee gidsen die me hopelijk zullen helpen om deze lange reis (de Nederlandstalige uitgave die ik bezit bestaat uit 1070 pagina’s) tot een goed einde te brengen.

Het leesschema wat ze hanteren ziet er als volgt uit:

  1. het deel van de critici (p.7-193) – 19 september
  2. het deel van Amalfitano (p.195-273) – 3 oktober
  3. het deel van Fate (p.275-413) – 17 oktober
  4. het deel van de misdaden (p.415-749) – 7 november
  5. het deel van Archimboldi (p.751-1065) – 28 november

Op deze data zullen zij hun leeservaringen delen op de site The Mookse and the Gripes. Iets soortgelijks zal ik ook proberen mocht ik niet al teveel in de knel komen met de boekrecensies voor Een perfecte dag voor literatuur.

Iemand zin om mee te reizen op route 2666?

Vier literatuurfanaten delen een ontembare fascinatie voor de mysterieuze schrijver Benno von Archimboldi. Deze zou zich ophouden in Santa Teresa, een stuk niemandsland op de grens van Mexico en de Verenigde Staten, dat het decor is van honderden onopgehelderde moorden op vrouwen.
Met dit ware misdaadgegeven als vertrekpunt schreef Roberto Bolaño een allesomvattende roman over onberedeneerd geweld, seks, doodsdrift en de kunst die ons als enige uit de diepe afgronden van een corrupte wereld kan redden. Niemand weet zo treffend als Bolaño te verwoorden hoe het er met onze wereld voorstaat.

2666
Roberto Bolaño
Uitgeverij Meulenhoff
ISBN 9789029085687