Ga naar de inhoud

Zen Habits – Leo Babauta [12]

Spiegeltje, spiegeltje

Eind oktober 2014 liep ik mijn eerste halve marathon. Binnen de mijzelf opgelegde doelstelling van maximaal 2 uur. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze duurloop aan me voorbij had laten gaan was ik er niet over gaan bloggen. De twee weken er voorafgaande zat ik namelijk voor mijn werk in Cluj (Roemenië) en had amper tijd om te trainen. Maar ik had mijn plannen al openbaar gemaakt en veel enthousiaste reacties gekregen zodat ik voor mijn gevoel het niet kon maken om te verzaken. Ik zou aan de start verschijnen en de race uitlopen.

Zie daar de kracht van bloggen!

Having a blog with readers is like having a journal on steroids […]

[p.50, Zen Habits, Leo Babauta]

Al eerder had ik deze kracht ervaren toen ik naar aanleiding van een workshop ‘Making the Difference’ met een 100-dagen plan was begonnen. Ook toen besloot ik dit op mijn blog te delen met mijn lezer(s). De positieve feedback die ik kreeg heeft me geholpen dit plan tot een goed einde te brengen.

Het zijn deze aspecten die Leo Babauta zo aanspreken bij het bloggen:

  • het delen van de kennis die je gaandeweg opbouwt over waar je mee bezig bent
  • jezelf een verplichting opleggen om niet op te geven omdat je het in de openbaarheid hebt gebracht

Maar het allerbelangrijkste in zijn ogen is toch wel dat je door het bloggen automatisch aan zelfreflectie gaat doen. Het is er inherent aan. En de reden dat het zo belangrijk is bij het aanleren van een nieuwe gewoonte ligt voor de hand: je bent continu bezig om te overzien wat je hebt gedaan, hoe het je bevallen is, welke vergissingen je eventueel hebt gemaakt en hoe je die een volgende keer kunt voorkomen. Je houdt jezelf continu een spiegel voor. Eigenlijk is het één grote feedback loop en we hebben al geleerd hoe die van doorslaggevend belang kan zijn voor eventueel succes.

Daarom adviseert Leo Babauta om met een of andere vorm van bloggen te starten. Dit kan een korte dagelijkse aantekening (hooguit enkele zinnen) in je Zen Habits plan zijn. Via social media of op je blog mag ook. Ligt dagelijks schrijven je niet zo, dan kun je overwegen om een terugkerend wekelijks verslag van je vorderingen en bevindingen op je blog te plaatsen of als email naar vrienden te versturen. Kijk wat jou het beste ligt en begin er vandaag nog mee.

Zelf blijf ik voorlopig dagelijks bloggen over de lessen die ik leer uit Zen Habits en ben je benieuwd naar mijn vorderingen dan kun je hier terecht.

4 reacties op “Zen Habits – Leo Babauta [12]”

    1. Ik zie het maar als een bijkomend voordeel dat Leo Babauta aangeeft om regelmatig (dagelijks) te schrijven/bloggen over je voortgang. Dat is ook voor mij stiekem een reden om het weer eens te proberen.

Reacties zijn gesloten.