Ga naar de inhoud

Zen Habits – Leo Babauta [19]

De eerste weerstand

Oh boy, vandaag voel ik weerstand. En niet zo’n klein beetje ook. Maar wees gerust, het heeft niets met mijn rek- en strekoefeningen te maken. Die beginnen al aardig onderdeel van mijn dagelijkse routine te worden. Deze avond heb ik ze gecombineerd met mijn hardlooprondje. Dat zou voldoende moeten zijn voor wat betreft mijn Zen Habits plan. Ik weet echter nu al dat voor het slapen gaan ik ze nog een keer herhaal. Wonderbaarlijk hoe snel ik eraan gehecht ben geraakt.

Dus geen weerstand bij de oefeningen. Verre van dat. Nee, deze keer voel ik (opnieuw) weerstand bij het lezen in Zen Habits. Leo Babauta haalt een voorbeeld aan van hoe hij iedere keer weer veel moeite had wanneer hij ’s ochtends gestoord werd bij zijn yoga oefeningen wanneer de kinderen iets te vroeg wakker waren geworden:

The big breakthrough for me came when I realized: this is a wonderful thing, having this noisy child in my home. Sure, they’re making noise, but this doesn’t have to be a disturbance – it can be music, it can be a gift, a reminder of something wonderful I have in my life.

[p.78, Zen Habits, Leo Babauta]

Het is mij net iets teveel ‘Hallelujah, wat is het leven toch mooi wanneer je het maar wil zien’.

Ik ben het er trouwens in essentie wel mee eens. Het heeft geen zin om geïrriteerd te raken wanneer je (klein)kinderen komen binnenstormen terwijl jij met iets bezig bent. Ze zijn er nu eenmaal. Je kunt hooguit vragen of ze wat rustiger aan kunnen doen, of misschien doen ze dat al uit zichzelf indien ze uit ervaring weten dat je je concentratie nodig hebt.

Veel beter is het om deze omstandigheid te accepteren. Er is weinig in het leven waar je volledige controle over hebt of wat je helemaal naar je hand kunt zetten. Raak daarvan niet elke keer uit balans. Het leven is nu eenmaal niet perfect. Voor alles wat je doet zul je moeite moeten doen.

Zie de dingen zoals ze zijn en breng de flexibiliteit op om ze onderdeel te laten worden van waar je mee bezig bent.

Herken je dit? Heb je soms ook kinderen om je heen waar je last van hebt tijdens het uitvoeren van je dagelijkse activiteit? Of voel je je geremd om aan je nieuwe gewoonte te werken wanneer bijvoorbeeld je partner in de buurt is? Schrijf in je plan op wat dit met je doet en hoe je er mee om zou kunnen gaan zodat de weerstand verdwijnt.

Als laatste iets over een geheel andere weerstand. De taaie weerstand van vette modder welteverstaan. Gister heb ik me in een vlaag van verstandsverbijstering laten overhalen om me in te schrijven voor de Mud & Water Challenge op 11 juli:

Ik heb er (nog geen) zin in!

4 reacties op “Zen Habits – Leo Babauta [19]”

  1. Whahaha wat een challenge… gij zooooooooooveel liever dan ik. Hoewel ’t schijnt goed voor de huid te zijn 😀 Je ziet het hé ‘elk nadeel heeft een voordeel’ #zen

Reacties zijn gesloten.