Zen Habits – Leo Babauta [2]

Love moved me to write this for you

All ideas in this book are stolen, and therefore don’t belong to me. This entire work is therefore uncopyrighted and in the public domain. No permission is required to copy, reprint, or otherwise gleefully rip off anything I’ve written.

[Zen Habits, Leo Babauta]

Ondanks dat ik het pas later van plan was kon ik het toch niet laten en heb de afgelopen dagen Zen Habits – Mastering the Art of Change van Leo Babauta gelezen. Tenslotte had ik dit boek niet zomaar besteld.

Ik merkte nadat ik een drietal jaren geleden goed begonnen was met het nemen van enkele belangrijke beslissingen vanuit de Making the Difference workshop, dat er een beetje de klad in was gekomen. Hoewel het me nog gelukt was om planmatig toe te werken naar een halve marathon die ik vorig jaar oktober binnen de twee uur heb volbracht had ik naderhand niet het idee dat deze uitdaging rechtstreeks het gevolg was van wat ik tijdens de workshop had geleerd.

In plaats van terug te gaan naar mijn oude aantekeningen besloot ik in een impuls het boek van Babauta te bestellen. Op zijn website had ik al regelmatig ‘eye-opening’ blogposts gelezen dus ik dacht dat het geen kwaad kon om eens met iets nieuws te beginnen.

Nu heb ik het boek dus uit en heeft zich een plan gevormd om er de komende weken regelmatig over te gaan bloggen. Want het boek is een doe-boek:

The skills we’ll talk about in this book aren’t things you can read about and then know. You need to practice them.
So what we’ll be doing is creating change as you read the book. One small step at a time. It’s the only way to truly understand the concepts of the book – put them into practice.

[p.6, Zen Habits, Leo Babauta]

Toen ik dit las vroeg ik me af of ik deze aanbeveling zou opvolgen en aan de eerste opdracht zou beginnen. Ik besloot toch door te lezen. Omdat ik benieuwd was naar de structuur van het boek en of de Zen Habits methode wel bij mij zou passen. Wel, ik denk dat ik een goede keus heb gemaakt door dit boek te bestellen. Afgezien van het laatste hoofdstuk wat misschien ietsjes te zweverig is voor mijn gevoel lijkt me de verdere aanpak van Babauta om veranderingen door te voeren in je levensstijl goed uit te voeren en met een reële kans van slagen.

Omdat één van de elementen voor succes gelegen is in het delen (via bijvoorbeeld social media of een blog) van je nieuwe uitdaging dacht ik dat het leuk is om dit te combineren met aanvullende informatie te geven over de Zen Habits methode. Zoals ik hierboven al heb aangehaald is het iets waar Leo Babauta getuige zijn Uncopyright statement geen problemen mee zal hebben.

En wat me nog leuker lijkt is dat jullie ook mee gaan doen.

Love moved me to write this for you, and I hope that you will pass it on for me.

[p.204, Zen Habits, Leo Babauta]

In het boek wordt een rijtje voorbeelden gegeven (die je elke dag dient te gaan uitvoeren) waaruit je er slecht één hoeft te kiezen die je vervolgens gaat proberen te realiseren via de Zen Habits methode:

 1. Drink een glas water in de ochtend
 2. Drink een kop groene thee in de namiddag
 3. Eet fruit tijdens de lunch
 4. Druk je 5x op
 5. Doe 2 minuten aan yoga
 6. Mediteer 2 minuten
 7. Maak een wandeling van 5 minuten
 8. Schrijf 2 minuten
 9. Ga 2 minuten opruimen
 10. Doe 1 minuut strekoefeningen

Het zal je meteen opvallen, geen wereldschokkende veranderingen. En het is meteen een belangrijk uitgangspunt van Leo Babauta. Start klein. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door meteen voor grote veranderingen te gaan. Leer eerst hoe zijn methode in elkaar zit. Daarna kun je vervolgstappen zetten.

Voor mij was een van de redenen om het boek aan te schaffen het feit dat het me maar niet wil lukken om dagelijks minimaal 10 tot 15 minuten aan lichaamsbeweging te besteden. Het hardlopen is inmiddels redelijk in mijn systeem gaan zitten maar meer beweging kan helemaal geen kwaad. De keuze was dus snel gemaakt: 10 – Doe 1 minuut strekoefeningen.

Op deze plek zal ik verslag doen of het me lukt via de Zen Habits methode deze kleine verandering uiteindelijk als een dagelijkse routine ingeburgerd te krijgen. Tegelijk zal ik de Zen Habits methode stap voor stap toelichten zodat eenieder die wil en zin heeft gewoon mee kan doen.

Wie durft?

6 gedachten over “Zen Habits – Leo Babauta [2]

 1. Een glas water drink ik iedere ochtend al. De bedoeling van Babauta en zijn zen methode is denk ik, dat ik me voorneem heel bewust een veranderingsproces in te gaan en dan te beginnen met het meest eenvoudige stapje. Daarover wil ik eerst mijn gedachten nog eens laten gaan.

  • Het is inderdaad de bedoeling een weloverwogen keuze te maken en vooraf tijd uit te trekken waarom en hoe je deze verandering tot stand wil gaan brengen. Heb je dit proces vervolgens onder de knie dan kun je het ook toepassen voor grotere veranderingen.
   Laat je gedachten er gerust over gaan. Wat ik hier op mijn blog wil doen is alleen maar delen hoe de methode is opgebouwd aan de hand van mijn eigen kleine verandering die ik wil inzetten. En het leek me gewoon leuk als een aantal lezers ook mee zouden gaan doen.

Reacties zijn gesloten.