Ga naar de inhoud

Zen Habits – Leo Babauta [25]

Kijk niet weg van je problemen

Nog steeds gerelateerd aan het veelomvattende onderwerp van weerstand, gaat het vandaag over het negeren van problemen. En ik moet toegeven dat dit geen onbekend verschijnsel voor me is. Er zijn verschillende periodes geweest dat ik minder lekker in mijn vel zat en waar ik bepaalde zaken teveel op hun beloop liet.

Toen ik bijvoorbeeld kort na het verbreken van een langdurige relatie met een jeugdliefde plots moederziel alleen op een kamertje zat ben ik meer gaan drinken en roken dan goed voor me was. Er waren genoeg mensen om me heen die me hier op wezen en diep in mijn hart wist ik ook wel dat ik niet verstandig bezig was, maar ik wilde het niet horen.

De ommekeer kwam met carnaval. Ik was niet van plan het te gaan vieren maar had op kantoor aangegeven dat ik misschien wat later op de maandagochtend zou arriveren mocht ik toch op zondagmiddag even naar de optocht gaan kijken. Op dinsdag vond ik mezelf terug met een gigantische kater en geen enkele herinnering aan de voorgaande dagen.

’s Avonds, nadat de kater en het schuldgevoel verdwenen waren zocht ik mijn carnavalskleren bij elkaar om me opnieuw in het feestgedruis te storten. Op het allerlaatste moment ben ik thuisgebleven en weer in bed gekropen. Ik had mezelf in de badkamerspiegel gezien en was ervan geschrokken.

De volgende dag heb ik besloten dat het zo niet langer kon. Alle alcohol en sigaretten gingen de deur uit (om er later via de achterdeur weer mondjesmaat binnen te komen) en ik ging weer regelmatig sporten.

Leo Babauta schrijft dat om een probleem te lijf te gaan je allereerst de confrontatie aan moet gaan met je angst. Waar ben je bang voor? Wat is het waar je van wegkijkt?

The little child inside us, this Childish Mind, doesn’t want to face the fear. It’s too overwhelming. So it hides, and runs, and avoids. But we do not need to be ruled by this little child.

[p.96, Zen Habits, Leo Babauta]

Bij mij was het een schrikbeeld dat ik inderdaad een alcoholist dreigde te worden. Het was verre van leuk om toe te geven dat ik hard op weg was. Maar het was wel het noodzakelijk om een verandering in gang te zetten.

Comfort the child, accept the fear. And then take action, despite the fear, doubt, discomfort and frustration.

[p.97, Zen Habits, Leo Babauta]

De link naar de voorgaande hoofdstukken en alles wat we tot nu toe geleerd hebben met betrekking tot de Zen Habits methode is dat de actie die genomen moet worden het meest effect heeft als we ook hier de weg van de kleine stapjes kiezen. Heb je teveel schulden? Stel een lijst op om overzicht te krijgen. Ben je te zwaar? Ga (meer) fruit eten en minder zoet of snacks.

Denk na tijdens je dagelijkse activiteit of er in jouw leven ook iets is waar je van wegkijkt. Durf dit te erkennen en besef dat je kunt veranderen.

2 reacties op “Zen Habits – Leo Babauta [25]”

  1. Peter, ik denk al de hele dag (of las ik dit gisteren? soms weet ik het niet) aan deze post. Het raakt me dat je dit deelt (het is geen fictie…toch?). Om heel veel redenen. Het is daarnaast gewoon leuk om zo’n superpersoonlijk doorkijkje te krijgen in jouw leven.
    Dankjewel.

    1. Nee, geen fictie, Elja. Maar een kijkje in een iets minder rooskleurige periode van mijn verder aangenaam voortkabbelend leventje.
      Zo heel af en toe komt zo iets aan bod. Niet omdat ik alleen maar leuke dingen wil delen maar het zit ofwel diep verscholen ofwel ik blog er niet graag over.

Reacties zijn gesloten.