Zondag, 10 januari 2016

Geen platte icoontjes op een niet bestaande plank.

Enkele collega’s van mij zijn helemaal verslaafd aan het online bestellen van allerlei spul op sites zoals marktplaats en eBay, maar dan de Oosterse of Aziatische tegenhangers. De veelal iets mindere kwaliteit wordt ruimschoots gecompenseerd door de belachelijk lage prijs. En niets te klagen over tijdige levering of retourmogelijkheid.

Het heeft mij nog niet weten te verleiden er een aankoop te doen. Zoveel heb ik niet nodig en eerlijk gezegd loop ik liever een winkel binnen dan dat ik in een online catalogus rondklik.

Afgelopen week vertelde een van de kooplustige collega’s over een soort van virtual reality bril of helm (dat werd me niet helemaal duidelijk) waarmee je bijvoorbeeld concerten kon bijwonen of avonturenspelletjes kon spelen alsof je er midden in zat. Overal waar je keek zag je wat je ook zou zien mocht je ter plaatse zijn. En dat alles voor slechts enkele tientjes.

Wel moest je voorzichtig aan doen want zeker in het begin werd je er flink misselijk van. Ik moest denken aan mijn eerste ervaringen met racespelletjes op de computer waar je met een stuurtje of joystick in de hand als het ware over je dashboard heen keek op de weg. Net als in het echt.

Afgezien van het feit dat ik er weinig aanleg voor had (ik bleef maar tollen en reed vaker naast dan op de baan) maakte het me ook nog eens duizelig.

Bovendien had ik nooit het gevoel dat de ervaring hetzelfde was als daadwerkelijk een auto besturen. Eerder vond ik het in die zin gevaarlijk omdat een hele generatie toekomstige weggebruikers een verkeerd idee van autorijden en het verkeer kregen.

Hetzelfde heb ik met ebooks. Hoe dicht ze ook in de buurt komen van een echt boek voor wat betreft ’the looks’ door lettertype, omslag en dergelijke gelijk te houden, ’the feels’ blijven onbereikbaar. Er ontbreekt een dimensie. Ja, je kunt met een ereader ook lekker op de bank kruipen maar je hebt geen boek in je handen. Hoeveel voordelen een ebook mag hebben vergeleken met een fysiek boek het zal altijd geen fysiek boek blijven.

Mijn boekenkast blijft daarom altijd tot de nok toe gevuld met papier. Omdat het lezen van een boek meer is dan een tekst tot je nemen. Een plank vol boeken ontstijgt de kale realiteit van nullen en enen die net zo makkelijk weer gewist kunnen worden waardoor je ‘boeken’ verdwenen zijn.

Waar tastbare boeken dragers zijn van niet alleen de tekst maar ook van geuren en herinneringen, blijven ebooks platte icoontjes op een niet bestaande plank.

Zou je me daarom vragen wat mijn boekenkast over mij vertelt, dan kan het antwoord kort zijn: ik word misselijk van ebooks.

~ ~ ~

Dit is een bijdrage voor het #50books initiatief dat in 2016 door Hendrik-Jan de Wit wordt verzorgd.
Vraag 2
Wat vertelt jouw boekenkast over jou?

7 gedachten over “Zondag, 10 januari 2016

  • Veel lezers ervaren het anders zo zie ik om me heen. En daar heb ik verder ook geen probleem mee. Mij lukt het alleen niet. Gedeeltelijk omdat ik er inderdaad koppijn van krijg of misselijk van word, maar ook omdat ik er niet echt moeite voor doe. Ik kan een ebook maar niet zien als een echt boek. Het ligt me gewoon niet.

 1. Beste Peter,
  Ook ik geef de voorkeur aan papier, ook al zijn e-readers soms praktischer. Ik kan dan ook met veel bezwaren tegen e-readers instemmen die Craig Mod geeft – waar je een paar maanden geleden naar linkte.
  Mods presentatie Edges and Boundaries and the Future Book vind ik in dit opzicht ook de moeite waard. Mocht je die nog niet kennen, zie hier: https://vimeo.com/33919422
  Groet, Just

 2. Ik had het nooit gedacht maar tegenwoordig gaan e-books me veel beter af. Zo heb ik al verschillende papieren exemplaren omgeruild voor de digitale versie. Evengoed heb ik met nieuwjaar wel 3 papieren boeken gekocht 😀

  • En zo is het voor iedereen vanzelfsprekend weer geheel anders. Mij lukt het niet om van een e-reader te lezen en voorlopig ga ik het niet meer opnieuw proberen.

Reacties zijn gesloten.