Ga naar de inhoud

Zondag, 15 januari 2012-1

Workshop – Blogroll pagina

De afgelopen dagen kreeg ik al een paar keer de vraag hoe ik op mijn blogsite een aparte pagina had aangemaakt met daarin alle blogs die ik volg. Omdat deze vragen meestal via Twitter komen, en dat medium niet echt geschikt is om de door mij gevolgde werkwijze (elke keer weer) helder uit de doeken te doen, daarom hier een korte ‘workshop’.

Of de door mij hieronder beschreven manier de meest handige, meest geschikte of voor de hand liggende is, dat kan ik niet beoordelen. Zelf ben ik een auto-didact op de meeste gebieden, dus ook voor wat betreft WordPress. Een goede hulp is voor mij het boek Kickstart WordPress geweest. Geschreven door Robbert Ravensbergen. Daarnaast is het vooral de trial & error methode die ik hanteer.

Allereerst is het belangrijk te vermelden dat ik mijn WordPress site niet via WordPress.com beheer, maar het pakket heb gedownload via WordPress.org en vervolgens heb geïnstalleerd bij een hostingbedrijf (in mijn geval is dat One.com). Daardoor heb ik de mogelijkheid om bijvoorbeeld plugins te installeren die ik in dit geval gebruikt heb voor het aanmaken van mijn blogroll.
Voor de voornaamste verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org kun je hier een kijkje nemen.

De eerste vereiste voor een blogroll op je website is dat je een lijst aanmaakt via het Links-menu (ik hanteer de engelstalige versie van WordPress):

Ik neem aan dat het aanmaken van een nieuwe Link (dus een blogsite die je in je blogroll wilt opnemen) niet verder uitgelegd hoeft te worden. Wat eventueel overwogen kan worden, maar wat later altijd nog aangepast kan worden, is het gebruik van Categories. Hierop kun je later groeperen, of wegfilteren zodat je verschillende blogroll pagina’s per Categorie kunt aanmaken. Een goede Categorie zou bijvoorbeeld #iederedagbloggen kunnen zijn. Je kunt dezelfde blog meerdere Categories toekennen.

Wanneer je op deze manier enkele blogsites hebt aangemaakt, kun je via de standaard functionaliteit van WordPress een Link-widget in een van je side-bars opnemen. Maar veel mogelijkheden heeft deze WordPress widget niet:

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een Plugin die wat meer te bieden heeft. En kwam uit bij WP Social Blogroll. Na het downloaden en installeren zie je onder het Settings menu van WordPress een nieuw menu verschijnen. Dat van WP Social Blogroll:

De settings van WP Social Blogroll die je m.b.v. dit menu kunt instellen zijn teveel om op te noemen. De meeste spreken voor zich en je kunt ze op je gemak uitproberen door de widget van de plugin eerst in een van je side-bars te zetten en het resultaat op je website te bekijken. Het kan zijn dat je met een niet al te lange blogroll al meer dan tevreden bent met hoe deze widget werkt. Dan kun je hier stoppen met verder lezen.

Maar wat indien je je blogroll op een aparte pagina wilt zetten? Daarvoor moet je in het plugin menu (dus het submenu onder het Settings-menu van WordPress) zoeken naar de optie Enable Linkpage, deze vervolgens aanvinken en natuurlijk opslaan:

Dat is het makkelijke gedeelte 😉 Hierna heb ik gebruik gemaakt van het vraagteken  wat achter de optie staat, en deze aangeklikt:

Klikken op Help brengt je naar de webpagina van Weinschenker.

De instructies zijn als volgt kort samen te vatten:

Benader de folders waar je huidige WordPress thema is opgeslagen. Je kunt dit offline doen indien je een backup hebt gemaakt van je WordPress installatie, en na de hieronder beschreven aanpassingen moet je dit dan natuurlijk nog online brengen. Je kunt ook naar de online folders gaan (bijvoorbeeld via de functionaliteit bij je hostingbedrijf, of met behulp van een ftp programma wat je gebruikt hebt bij de eerste installatie van WordPress).

Maak een copie van de file page.php

Hernoem de gecopieerde file in page-feedreading-blogroll.php

Open de hernoemde file met een tekst editor, en breng de wijzigingen aan zoals hieronder in de screenshot:

Het gaat dus om de wijzigingen in cursief
/*
Template Name: Feed Reading Blogroll Page
*/
onder de eerste <?php
en de toevoeging
<?php feedreading_blogroll(); ?>
meteen onder <?php the_content(); ?>

Daarna sla je de wijzigingen op en sluit je de file.

Als laatste stap moet je nog een nieuwe Menu Pagina aanmaken (let op: geen Post). Deze Pagina kun je een willekeurige naam geven zoals jij die in je menu terug wil zien. Ik heb gekozen voor ‘Betere Bloggers‘.
Tijdens het aanmaken van deze pagina, die verder geheel leeg dient te blijven, moet je er voor zorgen dat je bij de attributen er voor kiest om de pagina te baseren op de template Feed Reading Blogroll Page, want die zou er nu bij moeten staan omdat je die zojuist hebt aangemaakt:

Sla de pagina op, en check onder het menu of de pagina verschijnt.

De pagina laat nu een blogroll zien zoals jij hebt gedefinieerd onder de Plugin settings.

Het is nog steeds mogelijk om de Blogroll ook als widget in één van je side-bars op te nemen. Je kunt ook verschillende pagina’s aanmaken met elke keer weer een andere blogroll op basis van de Categories die je aangemaakt hebt en die je selecteert.

Ik ben benieuwd of deze beschrijving geholpen heeft, en zou graag alle feedback willen horen waar ik fouten heb gemaakt, zaken heb overgeslagen, belangrijke stappen te kort heb beschreven, etcetera, etcetera, om een en ander te verbeteren.

Succes!

15 reacties op “Zondag, 15 januari 2012-1”

  1. Ja, vind je het een vooruitgang qua lay-out? Ik weet het nog niet. De vorige was lekker simpel en overzichtelijk. En mijn Inge vond het design met de krul zo mooi. Dus.

 1. Heel erg informatief. Ik moet het nog een keer grondig doorlezen, maar kan er zeker wat mee.

  Verder zou ik het leuk vinden als je mij ook opneemt in je collegabloggers. Vanaf begin dit jaar ook #iederedagbloggen. Dank al vast en tot #blogpraat morgen.

 2. Ja, ik vroeg me ook al af hoe je die fantastische blogroll zo had gekregen. Maare, ik vermoed dat ik als wordpress.com gebruiker dus geen plugins kan installeren.

 3. Ik heb een aanvulling.
  Zorg ervoor dat de enige code die in je page-feedreading-blogroll.php de code is die de social blogroll pakt. Dus codes over single post en post en articles ed kun je weghalen. Laat wel staan dat de pagina header en footer ed moet inladen, anders is je pagina een beetje kaal. Zie beneden: mijn thema is van Cyberchimps, maar het gaat erom dat je dus alleen de code van de social blogrolll overneemt.
  Daarnaast moet je zorgen dat er geen sidebars in de pagina staan. Het is enkel en alleen een pagina, zonder sidebars, anders doet hij het ook niet.

  1. Klopt, en bij lijkt het allemaal vanaf het begin goed te werken. Elke keer wanneer ik van thema verander (haast nooit…) dan plak ik die oorspronkelijke pagina via ftp gewoon onder het nieuwe thema en alles gaat goed. Verder heb ik er weinig verstand van.

Reacties zijn gesloten.