Ga naar de inhoud

Zondag, 18 november 2018

Zo af en toe haal ik hier wat nieuws aan wat direct of indirect een link heeft met Roemenië omdat het me meer dan anders bijblijft nu ik er vaker naartoe ga. Deze ochtend las ik dat de schrijfster Mira Feticu ((Van oorsprong Roemeens, maar na haar huwelijk met een Nederlander woonachtig in Nederland. Klik hier voor haar website.)) waarschijnlijk een van de gestolen doeken uit de Rotterdamse Kunsthal heeft teruggevonden.

Bijzonder is dat zij al eerder een roman schreef over deze kunstroof die door enkele Roemenen in 2012 gepleegd werd. Misschien omdat deze roman ook in het Roemeens is vertaald dat via via de informatie over de locatie van één van de gestolen kunstvoorwerpen bij haar is terechtgekomen. Vreemd is wel dat ondanks het onmiddellijk doorgeven van de mogelijke vindplaats aan de rechercheur die haar geholpen had met de roman er geen reactie kwam. Ze is er toen zelf maar opuit getrokken. En jawel hoor, in plastic gewikkeld vond ze een tekening van Picasso terug, onder een steen. Of het de echte is, daarover lopen de meningen nogal uiteen.

Wat me opviel in het bericht dat hierover op nrc verscheen is dat zij de volgende opmerking maakte:

Toen ik na een paar dagen nog niets had gehoord, ben ik zelf op het vliegtuig gestapt. Het voelde alsof ik Don Quichot was, want de kans dat je hem vindt is één procent. Toch wil je het proberen.

Don Quichot. Ik weet niet precies waarom ze hem in deze context aanhaalde, maar ik dacht zelf meteen dat ik weer eens verder moest gaan met het lezen en bloggen over deze markante romanfiguur.

~ ~ ~

Heb de daad bij het woord gevoegd => Jonas Panza. Een nieuw deel in de reeks over Don Quichot.

~ ~ ~

Update met betrekking tot de gevonden Picasso: het was een publiciteitsstunt. Twee Belgische theatermakers hadden een copie van de tekening in Roemenië verstopt en brieven met de vindplaats naar verschillende adressen verstuurd. Mira Feticu was erin getuind en schijnt nogal verbolgen te zijn over deze onthulling. Meer lezen? Klik hier.

~ ~ ~