Ga naar de inhoud

Zondag, 21 december 2014

Is Rams de ideale bloglayout?

Misschien had je het nog niet opgemerkt, maar begin december heeft WordPress een nieuwe versie (4.1) van haar bloggersplatform uitgebracht. Zoals gewoonlijk hebben ze deze upgrade aangegrepen om tevens een nieuwe default bloglayout te introduceren: Twenty Fifteen.

Op de blog van Ernst-Jan Pfauth had ik gelezen dat hij naar deze nieuwe layout uitkijkt omdat hij Twenty Fourteen ietwat te donker van kleurstelling vindt. Dat ben ik met hem eens. Maar dat is niet waar ik het hier over wil hebben. Het gaat me om een andere opmerking van hem:

Earlier this year I ditched my handmade theme, because there just wasn’t a way to keep up with all the requirements that come with people using hundreds of different screens for accessing your blog.
I mean, I love to geek around with WordPress Themes and CSS, but doing it just as a hobby isn’t enough anymore to guarantee every visitor of my blog a good experience.

Nu kan ik niet zeggen dat ik een ‘handmade theme’ heb. Daarvoor schiet mijn kennis en vaardigheid van HTML/CSS/etc helaas tekort. Wel herken ik als enthousiast knutselaar aan de vele bloglayouts die beschikbaar zijn voor WordPress dat het zo goed als ondoenlijk is om alle bezoekers een gelijkaardige ‘look & feel’ te bieden voor een met zorg uitgekozen en geoptimaliseerde layout.

Bovendien lijkt het erop dat de ideale layout niet bestaat. Of althans voor mij verborgen blijft. Altijd is er weer een tekortkoming die ik in het beste geval met een plugin of rechtstreeks ingrijpen in de php- en css-files bijna weet weg te werken. Bijna, maar net niet helemaal. In het slechtste geval lukt het me helemaal niet en moet ik met het gebrek zien te leven. Wat ik slechts enkele dagen weet vol te houden. Totdat de groeiende ergernis me alsnog doet besluiten op zoek te gaan naar een vervangend thema waar dit storend element zich niet meer openbaart.

Maar waar een ander schoonheidsfoutje wordt geintroduceerd. En we terug zijn bij af.

Ernst-Jan heeft het opgegeven. Hij kiest er voor om genoegen te nemen met de default layouts die WordPress hem beschikbaar stelt. Ik voel er veel voor om hem in zijn voorbeeld te volgen. Daarom installeerde ik gister Twenty Fifteen.

Ik hield het fifteen minuten vol. In die tijdsspanne was het me niet gelukt om de waanzinnig grote font die gehanteerd wordt voor de ‘blockquote’ aan te passen naar een formaat dat mij meer normaal lijkt. Binnensmonds vloekend zette ik ‘Charlene’ weer terug. Tenslotte was ik haar al meer dan twee weken trouw geweest.

Toen herinnerde ik me ooit een interview gelezen te hebben met Anders Norén waarin verwezen werd naar een thema dat hij gemaakt had wat heel veel gelijkenissen zou hebben met het Twenty Fifteen thema dat rond die tijd nog in ontwikkeling was:

Norén seems to be equipped with a never-ending fountain of inspiration for new themes. His Rams theme, which bears a few similarities to the upcoming Twenty Fifteen default theme, was inspired by Dieter Rams, a German industrial designer who is well known for his innovative, unobtrusive, and timeless product design.

Misschien dat de blockquotes er wel mooier vormgegeven waren, dacht ik meteen en ging aan de slag om Rams te installeren:

Dat was gisteravond laat.

Wat zijn mijn bevindingen tot nog toe. Om te beginnen is Rams erg minimaal. Dit gaat niet alleen op voor de vormgeving, ook de instellingen zijn dat. Buiten de kleurstelling die standaard op groen staat maar wel te wijzigen is, valt er verder niets in te stellen. Oh ja, het menu kun je ook nog aanpassen. Maar dan heb je het wel gehad. Je moet het doen met wat je krijgt. En wat je krijgt heeft wel wat in mijn ogen.

De linkerzijkant laat alleen het menu zien, en wat nog belangrijker is, scrollt niet mee maar is gefixeerd. Dat vind ik erg rustgevend. Over de kleur valt te twisten maar die heb ik voorlopig zo gelaten. Vooral omdat met het wijzigen je ook de hyperlinks in de tekst van kleur laat wijzigen.

Zoals je begrijpt zien de blockquotes er naar mijn smaak wel mooi uit anders had ik deze blogpost over dit thema niet geschreven. Tegenwoordig zie je meestal dat er een verticale lijn gebruikt wordt om een blockquote te onderscheiden van de rest van de tekst. Dat is hier niet het geval. Norén heeft gekozen voor het aanhalingsteken. Mijn voorkeur zou zijn geweest om dat weg te laten, maar voorlopig laat ik het zo.

Vergeleken met het Twenty Fifteen thema staat de linker zijbalk ook echt helemaal links, waardoor zeker bij een grote scherm de aandacht naar de tekst gaat en de zijbalk min of meer verdwijnt. Ook dat vind ik te prefereren. Net zoals onder aan de blogpost standaard alle meta-data niet te zien is maar opgeroepen kan worden door op het ‘hamburger’-icoon te klikken. Opnieuw is hier gekozen om de tekst centraal te stellen.

Al met al ben ik veel meer tevreden over Rams dan over Twenty Fifteen. Ik heb er in tegenstelling tot bijna al mijn voorgaande layouts helemaal niet aan hoeven te sleutelen terwijl ik toch het idee heb dat er aan mijn wensen tegemoet is gekomen. Zou de ideale bloglayout voor mij dan toch bestaan? Of ben ik in een milde bui nu ik een paar dagen vakantie heb?

15 reacties op “Zondag, 21 december 2014”

 1. ik heb twenty fifteen al geprobeerd, ga Rams bekeken en mogelijk nog een paar andere themes. 1-1-2015 Waarschijnlijk een nieuw smoel, en anders later 😉

 2. Ik vind dit toch ook erg forse letters. Moet m’n laptop van m’n lap tot ruim voorbij m’n kniën verplaatsen. (of de zoomfactor op 67% zetten 😉

  Zelf vind ik dat de lettergrootte overeen hoort te komen met die van de zoekresultaten van Google. Dwz grote verschillen tussen websites is niet prettig en Google zie ik als default. De gebruiker kan zelf een zoomfactor instellen die hij/zij dan niet steeds per website hoeft aan te passen.

  Dat er verschillende schermen zijn zag ik vroeger ook als een probleem, maar sinds browsers goed kunnen zoomen dus niet meer. daarbij heb ik een vermoeden dat vooral smartfoongebruikers vrijwel geen blogs lezen. Dat duurt ze te lang, waardoor vooral facebook en twitter bij hen populair zijn.

  1. Je hebt gelijk dat het forse letters zijn. In ieder geval een stuk groter dan mijn vorige layout. Ik zit zelf ook vaak te dubben wat ideaal is en lees er verschillende berichten over wanneer je je er meer in gaat verdiepen. Het Rams thema heeft een lettergrootte van 18px. Vooralsnog heb ik het zo gelaten nadat ik op de site van Quirktools heb bekeken hoe het thema overkomt op verschillende apparaten (de gebruikte browsers heb ik buiten beschouwing gelaten):
   Klik hier om mijn site op Quirktools te bekijken.
   In de meeste gevallen vond ik het er aangenaam overkomen. Groot maar niet te groot. Eerder erg leesbaar. Google gebruik ik zelden en zie het aldus niet als benchmark.
   Met de plugin van Google Font kan ik eventueel altijd nog besluiten om de lettergrootte aan te passen wanneer ik het zelf storend ga vinden of er meer reacties op krijg dat het niet fijn leest.
   Maar ik blijf het moeilijk vinden en zoals gezegd bijna onmogelijk om iedereen tevreden te houden. Wat niet wil zeggen dat ik je feedback dus niet waardeer. Integendeel, daardoor blijf ik met een kritisch oog naar mijn site kijken. Dus dank voor je feedback!

   1. Ik heb ongeveer dezelfde lettergrootte voor mijn blog en hoewel het even wennen was (ik lees het zelf liever wat kleiner) komt het de leesbaarheid zeker ten goede. Oftewel, niet veranderen 🙂

    1. Ik zie dat je om 12:32 hebt gereageerd. Toen had ik inmiddels al via de Easy Google Font plugin de lettergrootte ietwat teruggebracht tot 20px. Wat vreemd is omdat ik dacht gezien te hebben dat Rams out of the box een lettergrootte van 18px heeft. Ergens klopt er iets niet.
     Maar in ieder geval betekent het dat je de instelling zoals ik die nu heb kunt waarderen. En hopelijk Ximaar nu ook…

 3. Het lijkt er op dat je bent teruggegaan van 18px naar 16px, maar met die schreefrijke letters is het lastig te bepalen. Times New Roman valt bijvoorbeeld erg klein uit. Optisch 20% kleiner kleiner dan gemiddelde schreefloze letters.

  Ik vind het in elk geval een verbetering. Ik gaf eerder Google aan, omdat de meeste bezoekers op mijn site via Google komen. Of ik zelf Google gebruik doet er niet toe, ik ken mijn eigen verhalen toch al. 😉

  Veel krantensites gebruiken de 13px van Google, wikipedia (ook redelijk polulair) gebruikt 16px.

  Los daarvan ben ik niet zo standaard, ik heb bij mij smoothing uitstaan. Op m’n laptopscherm vind ik de onversmeerde letters beter leesbaar.

  Iedere gebruiker kan overigens in z’n browser een andere letter kiezen, maar weinigen doen dat echter.

  1. Het vreemde is dat ik volgens de settings van de Easy Google Fonts plugin een grootte heb geinstalleerd van 20px, terwijl het inderdaad veel kleiner overkomt:
   Easy Google Fonts settings
   In ieder geval heeft het het gewenste effect, een kleinere letter.

   Ik weet dat schreefloos een voorkeur krijgt, maar laat ik maar zeggen dat ik in dit specifieke geval weer niet zo standaard ben 😉
   Een letter met schreef geeft me altijd het gevoel dat ik lekker ouderwets van het papier lees. En met de juiste afstand tussen de regels vind ik het niet storend.

   Dat je vanuit je browser een aantal instellingen kunt kiezen die de layout van de bezochte site overschrijven wist ik, maar ik vind het altijd wel leuk om te zien wat iemand zelf als voorkeur heeft neergezet. Als het echt ondoenlijk wordt om te lezen probeer ik dat wel tijdelijk aan te passen. Of haak af als de content niet de moeite waard is.

 4. @Peter: Mijn indruk is dat Times-achtige letters een andere verhouding hebben met langere stokken en staarten, waardoor er bij een zelfde letterhoogte in pixels de letters er kleiner uitzien. Ik heb smoothing nu ook even aangezet, maar met dit lettertype zie ik geen verschil. Bij mijn eigen blog worden de letters in mijn ogen daardoor iets kleiner, dat geldt voor veel letters op blogs die ik regelmatig bezoek.

  De ingestelde regelhoogte is voor blogs redelijk gebruikelijkelijk en vind ik prettig lezen. Zelden zie je nog blogs met de regels teveel in elkaar gedrukt. Ik ben geen echte lezer en kan daar slecht tegen. Boeken heb ik alleen gelezen voor m’n werk, ik kan niet als ontspanning een boek lezen. Schermletters vergelijk ik daar dan ook nooit mee.

  Zelf vind ik de textbreedte ook erg belangrijk. Regels met teveel tekens vind ik vervelend. Mijn voorkeur gaat uit naar 60 karakters en anders zou het in kolommen moeten worden opgedeeld zoals een krant doet. Op mijn eigen website had ik daar 10 jaar terug iets grappigs voor bedacht aangezien je kolommen op een scherm niet lang kan door laten lopen. Die methode heb ik in nog geen blogthema teruggezien en eigenlijk op geen enkele website.

  Ik kan het wel organiseren in m’n eigen gatis wordpress.com-blog, maar dat is wat werk. Daarbij zijn mijn regels maar een klein beetje te lang. Mijn huidige themakeuze is vooral gebaseerd op de breedte van de zijkolom. Bij de meeste WP-thema’s vind ik die te smal waardoor laatste reacties niet op 1 regel passen. Bij Webminlog kon ik dat goed oplossen door gewoon de laatste letters er af te hakken, maar de gratis WP laat geen javascript toe waarmee ik dat deed.

  Op m’n blogspot heb ik voor een erg smalle letter gekozen om zo meer text in de zijkolom te kunnen plaatsen. Is ook zo’n webfont. Blogspot laat wel javascript en veel betere kolom-instellingen toe, maar ik vind hun reageer-optie nog altijd erg ondermaats. Vooral de 3GB webruimte van wordpress.com vind ik erg goed. Zo goed dat ik niet iets op een eigen domein hoef te hebben.

  1. Boeken lees ik iedere dag en daarom vind ik het meestal prettig wanneer de schermervaring overeenkomt met een boek.

   Zoals ik al op je blog schreef heb ik lang geleden een layout gehad dat ook de tekst opdeelde in meerdere kolommen. Omdat het niet naar mijn zin ingesteld kon worden ben ik later plugins gaan gebruiken, maar ook die gaven zelden het gewenste resultaat. Mij ontbreekt helaa de kennis en kunde om via HTML of CSS code een en ander naar wens voor elkaar te krijgen.

   De reageer-optie bij Blogspot was een van de redenen om het daar alweer heel snel voor gezien te houden. Ben toen overgestapt naar wordpress.com en weer later mijn eigen domein opgeëist. Net iets meer vrijheid en mogelijkheden dan bij de .com versie.

   1. @Peter: Die vrijheid van een eigen domein trekt me (als prutser) ook zeker aan, maar dan zou ik waarschijnlijk nog voor iets anders kiezen dan WordPress omdat ik het ook niet eens ben met hun Gravatar-beleid. Ik kan wel met HTML/XML/CSS/Javascript omgaan en vind dat ook leuk om uit te zoeken en leer het moeiteloos. Aan de andere kant heb ik geen zin om me bezig te houden met beveiligingsupdates en vind het prima als WordPress.com dat voor me doet.

    De dingen die ik bij WordPress.com mis doe ik tegenwoodig gewoon bij blogspot. Daar heb ik het reageren uitgezet en staan er reactielinks onder naar m’n WordPress-blog. Het is voor mij allemaal hobby en ik zit er niet mee om zowel wordpress als blogspot tegelijk te gebruiken.

    Zelf kon ik goed opschieten met Typepad van Webminlog. Maar die domoren lieten dan ook Javascript toe waarmee ik alles kon aanpassen (zoals het nummeren van reacties) inclussief het weghalen van hun reclames. Bij Typepad zelf kon dat niet.

    1. Ik vind het ook vervelend dat elk platform wel op de een of andere manier probeert te koppelen met iets waar de privacy e.d. wat minder hoog in het vaandel staat. Moeilijk aan te ontkomen als je toch nog contact met de rest vd wereld wilt hebben. Ik zit bv op Diaspora maar daar heb ik nog maar weinig ‘vrienden’ kunnen vinden, terwijl het zo’n mooi platform is.
     De reden dat ik voor een eigen domein heb gekozen is dat ik wil proberen alles op 1 plek te houden. Ten opzichte van de .com versie kan ik met de .org van wordpress zo’n beetje alles wat ik wil naar de hand zetten. Meer heb ik niet nodig.

 5. Ik vind dit een prachtig theme Peter, dus ik kan me goed voorstellen dat je hiervoor kiest. Ik heb zelf het Chunk-theme een beetje naar mijn hand gezet. Dat is ook een fijn theme, met minimal-uitstraling!

  1. Dank je. Het bevalt mijn wispelturige karakter tot nu toe ook uitstekend, hoewel dat over vijf minuten totaal anders kan zijn.
   Het Chunk-theme heb ik ook ooit uitgeprobeerd. Beviel in eerste instantie goed maar waarom ik weer ben afgehaakt weet ik niet meer. Zeker niet de minimal-uitstraling, want daar ben ik altijd van gecharmeerd geweest en dat zal ook wel zo blijven.

Reacties zijn gesloten.