Ga naar de inhoud

Zondag, 3 januari 2016

Het project Kosinski

Begin 2015 stond er een rijtje boeken op mijn bureau waarvan ik het voornemen had om ze allemaal te lezen voordat het jaar ten einde was. Het waren er vijftien. Eind december maakte ik de balans op en constateerde dat ik in totaal vierendertig boeken had gelezen. Maar van het rijtje boeken dat in januari op mijn bureau stond had ik er slechts vier gelezen.

Begin 2016 heb ik één boek op mijn bureau staan, en wel Jerzy Kosinski – A Biography door James Park Sloan:

He was hailed as one of the world’s great writers and intellectuals, with novels like The Painted Bird and Being There. He was acclaimed as a heroic survivor and witness of the Holocaust. He won high literary awards, made the bestseller list, taught and lectured in prestigious universities, and became an intimate of the rich and famous in a jet-set world of glitter and glamour. Then, in a Village Voice exposé that sent shock waves throughout the intellectual community, he was denounced as a CIA tool, a supreme con man and literary fraud, igniting a firestorm of controversy that consumed his reputation and culminated in his headline-making suicide.

Dit jaar heb ik het voornemen om zo’n beetje alles wat ik door en over Jerzy Kosinski kan vinden te lezen (of te bekijken indien het beeldmateriaal is). Al jaren ben ik gefascineerd door de boeken van deze schrijver en toen ik in december via Amazon eindelijk een engelstalig exemplaar van The Hermit of 69th Street te pakken had gekregen wilde ik eigenlijk meer weten over de achtergrond van dit boek en de mogelijke relatie met zijn zelfmoord. Daarom eerst maar eens bovenvermelde biografie op de kop getikt. Al gaandeweg het eerste hoofdstuk ontstond het idee om me verder te gaan verdiepen in leven en werk van deze auteur.

Natuurlijk zal ik ook andere boeken (die niet over Jerzy Kosinski gaan) van andere schrijvers blijven lezen, want mezelf kennende weet ik dat dat vanzelf gaat. Het onderwerp Kosinski gaat echter het centrale thema vormen in mijn leesactiviteiten voor 2016.

Wat het me gaat brengen en of ik het vol zal houden? Ik heb geen flauw idee. Het is tenslotte slechts een voornemen.

~ ~ ~

Dit is een bijdrage voor het #50books initiatief dat in 2016 door Hendrik-Jan de Wit wordt verzorgd.
Vraag 1
Wat is je leesvoornemen voor 2016?

6 reacties op “Zondag, 3 januari 2016”

    1. Ik denk dat het in mijn geval redelijk simpel is waarom ik die stapel niet gelezen heb. Wanneer ik namelijk van plan ben om eerst boek A en dan boek B en vervolgens boek C te lezen, dan gaat het in de praktijk anders. Tijdens het lezen van boek A leg ik een lijstje van boeken aan die ik zou willen lezen naar aanleiding van boek A. Meestal komt boek B niet op dat lijstje voor. Dus ik wijk al snel af van mijn oorspronkelijke plan vanwege alle associaties met andere boeken tijdens het lezen van een boek.
      Het komt denk ik omdat ik hap-snap lees en in veel geïnteresseerd ben. Dus zit er niet veel structuur in. En die hoeft er ook niet in te zitten.
      Dank voor de link naar Cor. En ik kan me er helemaal in vinden.

  1. Mijn project wat lezen betreft zal er vooral uit bestaan om nu eens eindelijk komaf te maken met die stapel nog ongelezen boeken… Of dat gaat lukken is nog maar de vraag hé… er komen elke maand wel nieuwe boeken uit.

Reacties zijn gesloten.