Zondag, 4 januari 2015

Na #50books is het goed hardlopen. Dat wist ik nog van 2013 toen dat iedere zondagochtend vaste prik was. Dus toen ik de eerste vraag voor 2015 om 9 uur online had gezet trok ik mijn renkleren aan en eropuit. Het was verschrikkelijk mooi weer. De zon scheen al volop terwijl de rijp nog op de wegen lag en het ijs in de sloot. Dat zorgde voor prachtige vergezichten in het open veld. Volop genietend liep ik mijn eerste rondje in 2015.

Eerste rondje!? Terwijl het nieuwe jaar alweer vier dagen gevorderd is? Ik hoor het jullie zeggen. Ja, inderdaad. De laatste weken heb ik het hardlopen wat laten versloffen. In november nadat ik mijn eerste halve marathon ooit had volbracht zat ik vol energie. Doch in december ebde het enthousiasme geleidelijk weg. Ik liep nog wel enkele rondjes per week maar een beetje doelloos. Mijn gps horloge liet ik thuis zodat ik eenmaal thuis niet geconfronteerd werd met ongetwijfeld belabberde tijden en steeds kortere afstanden.

Niet dat ik het erg vond. Ik was buiten, ik bewoog, dus wat is het probleem? Nou, vooral dat ik steeds minder zin had om te gaan lopen.

In de kerstvakantie ben ik wat gaan rondsurfen op het internet op zoek naar een geschikt trainingsschema als voorbereiding voor misschien wel opnieuw een halve marathon ergens in het voorjaar. Ik bleef hangen bij de site van Sportrusten. De dingen die ik daar las spraken me wel aan:

Je loopt al jaren, en je bent wel in voor iets nieuws. Geen gadgets, maar een andere manier van lopen. Minder kilometers. Meer ontspannen. En toch met meer effect.
Ja? Lees verder.

Ik las verder:

Sportrusten is een programma van 100 dagen. Je combineert slim trainen met rustig ademen en daar krijg je veel moois voor terug:

* Blijmoediger brein (geen chagrijn maar een glimlach)
* Meer energie (ook ‘s ochtends en ‘s avonds na 20:00 topfit)
* Diepere slaap (in. uit. pauze. in. uit. pauzzzzzz..)
* Hogere basissnelheid (bij een lage hartslag harder lopen)
* Betere concentratie (een goed boek lezen en onthouden)

Enthousiast geworden heb ik gister het schema voor de halve marathon gedownload en mezelf aangemeld voor de nieuwsbrief. Dan krijg je ook het ebook Sportrusten voor Hardlopers cadeau. Daar moet ik nog in beginnen te lezen.

Vanochtend ben ik weer met een doel gaan lopen. De komende 15 weken ga ik proberen het schema van sportrusten te volgen en tevens het ebook te lezen waar veel aandacht gegeven wordt aan de ademhaling. Iets wat bij mij wel beter kan getuige de hoge hartslag die ik doorgaans heb tijdens het rennen.

Zoals gezegd was het mijn eerste rondje in het nieuwe jaar, maar het was ook weer de eerste keer sinds november dat ik mijn gps horloge om had gedaan. Toen ik na afloop het horloge aan de pc hing om te synchroniseren was de app van Tomtom zo aardig om mijn verzaken in december uiterst luchtig op te vatten.

De resultaten zelf waren als volgt. Een kort rondje in een aangenaam tempo (gedeeltelijk door het in aanbouw zijnde Park Lingezegen waar ik nog nooit eerder had gelopen) om niet al te overhaast de draad weer op te pakken. Het streven is om de gemiddelde tijd richting 5:35 te brengen zodat ik de 21,1 kilometer binnen de twee uur uitloop. En wat de hartslag zou moeten worden is me nu nog onduidelijk. Ik verwacht richting 150 of lager. We gaan het zien. De break is in ieder geval over. Er moet weer gewerkt worden.

2 gedachten over “Zondag, 4 januari 2015

Reacties zijn gesloten.