Zondag, 5 januari 2020

De vakantie is voorbij. Dat was het gevoel waarmee ik vanochtend wakker werd. Natuurlijk hoefde ik niet naar kantoor maar het ontwaken voelde niet meer zo vrijblijvend als de afgelopen twee weken. Het was nu een doodnormale zondag en morgen moet ik weer naar het werk.

Toch geraakte ik niet in het ritme wat ik vaak wel op een gewone zondag probeer te volgen: ’s ochtends vroeg bloggen, daarna een rondje hardlopen en ’s middags een combi van wat klusjes rondom het huis afgewisseld met het lezen van de krant, De Groene Amsterdammer of een boek.

Reden: er moesten nog steeds spullen verhuisd worden naar de schuur en ik wilde per se het digitale fotoarchief helemaal opgeschoond hebben. Vooral dat laatste heeft me meer tijd gekost dan ik vooraf had kunnen bevroeden. Maarrr…. het is me gelukt. As we blog (19 uur in de avond) wordt de laatste backup weggeschreven en heb ik vele gigabytes aan schijfruimte weten vrij te maken.

Inge weet natuurlijk dat ik hiermee bezig ben geweest en vond het erg amusant om alvast enkele dozen vol fotoalbums klaar te zetten die ze niet geheel toevallig op zolder tegen was gekomen. Nu je toch bijna klaar bent, kun je erna misschien beginnen met het digitaliseren van ons analoge fotoarchief, zo sprak ze mij bemoedigend toe.

~ ~ ~

Persoonlijke statistieken 2020 – dag 5

Het vlees is zwak

Slechts een beetje ham bij de verder zo goed als vleesloze bami; ik reken het goed – tussenstand: 2 dagen geen vlees

Als de wijn is in de man

Geen alcohol in de planning voor deze avond – tussenstand: 4 dagen geen alcohol

Mens sana

Mijn werkkamer is een stuk opgeruimder en ik heb weer zicht op de hometrainer; morgenavond proberen er op te geraken – tussenstand: 0 dagen gesport

~ ~ ~

Leestip(s)

Sinds 2010 volg ik geen nieuws meer. Het maakt me gelukkiger dan ooit

Wat je nu onmiddellijk zou moeten doen: verban het nieuws uit je leven. Maak je ervan los. Radicaal. Maak de toegang tot alle nieuwsportalen zo moeilijk mogelijk. Meld je af van alle nieuwsbrieven. Verwijder nu meteen de nieuwsapps op je smartphone en tablet.

Ik zag dit artikel voorbij komen via De Correspondent en heb er vluchtig (te druk met andere zaken bezig vandaag…) een gedeelte van gelezen en opnieuw voel ik de behoefte om dit ook eens te proberen. Een echte nieuwsfreak ben ik niet, maar ik heb wel het idee dat ik vaker dan nodig is de NOS, NRC of The Guardian app check om te zien of ik iets gemist heb. Maar wat mis ik dan echt? Meestal zijn het nieuwsberichten die op zichzelf spectaculair zijn maar wat is het belang in het grotere geheel? Hoe moet ik ze duiden? Dat vind ik uiteindelijk interessanter om over te lezen. Dus dat ga ik de komende tijd wat meer proberen te doen. Zie ook het volgende citaat uit het artikel dat ik nog net meekreeg voordat Inge me riep vanuit de schuur:

Lees tijdschriften en boeken die er niet voor terugschrikken de complexiteit van de wereld te schetsen en daarvoor over de juiste bronnen beschikken. De wereld is nu eenmaal complex. […] Heb je een boek gevonden dat op elke tweede bladzijde nieuwe inzichten levert, lees het dan uit. En lees het meteen twee keer, direct achter elkaar, zonder een ander boek ertussendoor. Het effect bij twee keer lezen is niet twee keer zo hoog als wanneer je iets één keer leest, maar naar mijn ervaring circa tien keer zo hoog. Dit advies van iets twee keer lezen, geldt natuurlijk ook voor lange artikelen.