Ga naar de inhoud

Zondag, 6 januari 2013

facebook fail

Weer wat geleerd. The hard way, helaas.

Vandaag ging ik indachtig mijn eigen invulling van ‘De beweging‘ aan de slag om een aantal social media accounts ofwel op te zeggen, ofwel te bekijken hoe ik mijn tijd eraan kon minderen. Omdat ik over de jaren heen altijd al een haat-liefde verhouding met facebook heb gehad waarbij de haat het telkenmale won van de liefde, heb ik eerst maar eens de stap genomen om dit account te deactiveren. Zo gezegd, zo gedaan.
Wat ik voorgaande keren niet gezien had, viel me nu wel op. Je kunt aanvinken dat je geen email notificaties van facebook meer wilt ontvangen. Dat lijkt me een handige optie om aan te vinken, aangezien je facebook account  niet meteen gedelete wordt. Indien je binnen een bepaalde periode (ik meen een dag of twintig) alsnog inlogt, dan is je account weer actief. Om de spijtoptanten zogenaamd een tweede kans te bieden. Dus is het zaak de komende tijd goed in de gaten houden dat ik niet uit een bepaald automatisme per ongeluk alsnog inlog.

Daarna heb ik mijn Instagram account opgezegd. Ik gebruikte ‘m toch niet zo heel vaak meer. Tegenwoordig heb ik een aantal appjes op de iPhone die ook in staat zijn om handig allerlei filters toe te passen voordat je je foto rechtstreeks op bijvoorbeeld twitter of facebook post.

Mijn twitter account heb ik vooralsnog actief gelaten. Misschien dat ik wat lijsten aan ga leggen zodat ik een klein groepje mensen kan blijven volgen en alle ruis weg filter. En zo kan ik tenminste ook nog aan #blogpraat blijven deelnemen.

Een volgend account wat ik onder de loep nam, was goodreads. Als social media platform gebruik ik het niet echt, maar verder is het een handige site om mijn leesvorderingen bij te houden en af en toe een mooie tip te krijgen over boeken die binnen mijn interessegebied vallen. Ik was alleen benieuwd hoe ik nu moest inloggen vanwege mijn gedeactiveerde facebook account. Want ik had namelijk ooit (uit gemakzucht?) ervoor gekozen om bij goodreads een account aan te maken op basis van mijn facebook profiel.

Ik besloot de proef op de som te nemen en klikte op mijn goodreads shortcut. Normaal gesproken gaat de login automatisch met het facebook account, maar nu bleef ik op de inlogpagina van de site hangen. Na wat uitgeprobeerd te hebben was het mij alleen mogelijk om in te loggen met mijn facebook account. Hierdoor kreeg ik een email dat mijn facebook account weer actief was.

Daarom eerst maar weer het facebook account gedeactiveerd. En daarna geprobeerd om het goodreads account om te zetten naar een profiel gebaseerd op een login zonder facebook connectie. Dat bleek niet mogelijk. Althans, ik heb het niet kunnen vinden. De enige mogelijkheid was om mijn goodreads account te deactiveren, en een nieuwe aan te maken. Waardoor heel mijn opgebouwde leesgeschiedenis en vrienden vanzelfsprekend ook verdwenen waren.

Vervolgens herinnerde ik mij dat ik bij flickr voor dezelfde optie gekozen had om via facebook in te loggen. Ook daar moest ik hetzelfde ritueel doorlopen. Eerst inloggen met facebook, wat weer tot een welkomstmail leidde van facebook, waarna ik dus opnieuw mijn facebook account kon deactiveren. En opvallend genoeg bleek ook het flickr account niet om te zetten, dus moest ik opnieuw een account met alle opgebouwde historie deleten, met alle leed van dien, en kon ik een nieuw account aanmaken (wat ik nog niet gedaan heb).

Nu zit ik me te beraden welke social media accounts ik nog meer via facebook connect heb opgezet. Want die moet ik allereerst zien op te zeggen wil ik niet tot in lengte der dagen vast blijven zitten aan mijn gedeactiveerde facebook account.

Het leek ooit handig, maar vandaag heb ik spijt als haren op mijn hoofd van zulk een ondoordachte beslissing.

18 reacties op “Zondag, 6 januari 2013”

 1. O jee, opzegperikelen. Al doende leert men πŸ˜‰
  Ik log altijd en overal in met mijn google account, dat is een pak handiger… allΓ© voor mij dan toch πŸ™‚

  1. Totdat je ooit besluit om je google account op te zeggen. Of dat je google account gehackt wordt, en men op die manier in één keer toegang heeft tot alle andere accounts…

   1. Na ja, eigenlijk heb ik er twee. EΓ©n account voor mijn privΓ©-mails, en eentje apart om al die andere te openen… just in case hΓ©

    1. Dan is die ‘aparte’ voor al die andere dus degene die je goed in de gaten moet houden. De sleutel die je niet mag verliezen, zeg maar.

 2. Ja, bah. Reden dat ik spotify (en nog wat andere apps) nooit ben gaan gebruiken. Ik wilde niet afhankelijk zijn van Facebook. Pfff. En nu zie ik dat dat een goede beslissing was. Wat zonde van je goodreads… πŸ™
  PS: ik gebruik alleen lijsten op Twitter, jij niet? Eerlijk gezegd zie ik alleen twee lijsten, mijn mentions en mijn DMs. That’s it. Als ik toevallig iemand tegenkom of met iemand contact krijg, gaat hij/zij in een lijst. Het is gewoon niet te doen, 4.000 mensen volg ik geloof ik (terug) bijna! En zelfs die filters stel ik regelmatig bij.

  1. Spotify had ik ook gekoppeld aan facebook. Maar omdat ik mijn spotify account had opgeheven, had ik ‘dit fenomeen’ nog niet in de gaten. Gelukkig had ik net een pagina op mijn blog aangemaakt met daarin de leeslijst van 2012, dus die kan ik weer mooi opnemen in mijn nieuwe account. Want meer had ik daar nog niet mee gedaan.
   En bij flickr heb ik alle originele foto’s netjes in mijn backup staan. Dus daar is ook niets verloren gegaan.
   Ik vind alleen het principe niet helemaal kloppen. Eigenlijk kun je dus niet van je facebook account af wanneer je in mijn geval bv niet het goodreads account had willen opgeven. Volgens mij weten een hoop mensen dit niet.
   P.S.: Misschien moet ik jouw tip van twee lijsten voor twitter ook maar eens een tijdje gaan volgen. Dat scheelt (ondanks dat ik slechts rond de 500 mensen volg) toch nog een hoop tijd.

  2. Sinds enige tijd kun je weer bij Spotify een account aanmaken zonder Facebook dus laat dat niet de reden zijn dat je van deze fijne dienst geen gebruik maakt.

   Lijsten werken prima maar je bent wel wat afhankelijk van de client waarmee je vaak twittert. Via Tweetdeck of Hootsuite (of Tweetbot) gaat dat prima maar ik gebruik toch best vaak de webversie en daar vind ik het niet fijn werken. Maar dat kan ook wel liggen aan het feit dat ik toch vervelend vind om iets te missen πŸ™‚

   1. Ik heb spotifiy opgezegd, juist omdat ik er helemaal geen gebruik van maakte. De meeste muziek koop ik nog via cd (vraag me niet waarom) en zet ik vervolgens ook op mijn pc/ipod/iphone/etc. Nieuwe muziek vind ik vaak via radio door een aantal specifieke programma’s te volgen, of via enkele muziekbladen, of in de platenzaak in Arnhem waar ik geregeld kom.
    Voor twitter gebruik ik tweetdeck. Wel met lijsten, maar zonder filters. Maar mijn lijsten waren toch nog te lang. En ik heb me er lang bij neergelegd dat het onmogelijk is om alles te volgen πŸ˜‰

 3. Ik vroeg me al af waarom je me op tal van social media weer toevoegde:) Ik dacht huh: we zijn toch al connected.

 4. Oei dat is flink balen zeg en al helemaal van zowel je Goodreads als Flickr account πŸ™ Ik denk dat ik eerder genegen zou zijn mijn hele Facebook geschiedenis leeg te maken en het maar aan te houden voor dit soort doelen maar aan dat advies heb je nu weinig meer vrees ik.

  Hopelijk blijf je wel op twitter!

  1. Het valt gelukkig nogal mee. Op goodreads weet ik wat mijn leeshistorie van vorig jaar was en die kan ik weer opvoeren. Ik was pas 1 jaar actief en veel vrienden had ik nog niet opgebouwd. En vaak zijn het de ‘usual suspects’ die je weer snel gevonden hebt.
   Op flickr had ik wel een stel foto’s maar ook niet zoveel vrienden. Van de foto’s heb ik allemaal een backup, dus ook hier geen man overboord.
   Alleen begrijp ik niet of het aan mij ligt en dat je zo’n account dus echt compleet moet afsluiten en een nieuwe openen, of dat je het toch op een of andere manier zou kunnen loskoppelen van die eerste keuze om de facebook login te gebruiken. Want dat is wel een heel slimme zet van facebook (en anderen) om gebruikers te dwingen hun account niet op te zeggen.
   Van twitter ga ik voorlopig nog niet af. Wel minderen.

 5. Ik heb hetzelfde bij airbnb.com. Het heeft daar een goede reden, maar ik blijf het stom vinden dat ik niet gewoon kan inloggen buiten Fb om.

  Over die lijsten, ik heb er twee: een voor mensen die ik om een of andere reden interessant vindt, maar niet echt ‘ken’. En een met mensen die ik gewoon leuk vindt, en wel ‘ken’. That’s it.

  Ik las net nog een artikel – ook iets voor jou? ‘simplify the internet’: http://zenhabits.net/ – waar ze zeiden dat je op Twitter maar weinig mensen zou moeten volgen. Maar ik volg mijn volgers in principe (bijna) altijd terug. Want dan kun je elkaar ook DM-en, je bent weer 1 stapje dichter bij elkaar. Maar ik voel me soms wel eens schuldig over het feit dat ik de stream niet actief volg. Maar heel zelden kijk ik in mijn ‘grote’ stream.

  Misschien dat ik mensen daarmee op het verkeerde been zet? Maar de andere oplossing zou zijn dat ik maar heel beperkt mensen zou volgen. Dat vind ik zo, ik weet niet, onaardig staan. Een tikje arrogant ook, of zo. Met die lijsten gaat het prima. En als ik me teveel stoor aan iemand in mijn lijst, gaat hij/zij er uit. Simpel.
  Bedenk net dat je iemand helemaal niet hoeft te volgen om hem in een lijst te zetten, maar goed, dat doe ik dan meestal wel.

  1. Leuk artikel! Een hoop heb ik al overgenomen en toegepast of ga ik toepassen. Nogmaals, het gaat me eigenlijk helemaal niet over het feit dat we in het digitale tijdperk zijn terecht gekomen, maar voornamelijk dat een groot gedeelte van de tijd die we daaraan spenderen eigenlijk verspilde tijd is. Die tijd wil ik proberen terug te winnen door tips zoals in het artikel opgesomd.
   Misschien moeten we dan wel door een aantal ‘virtuele’ barrieres heen, zoals het feit dat je helemaal niet iedereen hoeft terug te volgen.
   Wordt vervolgd πŸ™‚

Reacties zijn gesloten.